Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Trolljägare behövs för att stoppa näthatet"

Kränkning i sociala medier förekommer alltför ofta i dagsläget och ökar dagligen. Det borde sättas stopp för det så fort som möjligt.

Annons
Viktig. Så länge de som äger olika sociala medier inte tar tillräckligt stort ansvar för vad som sprids i dem behövs program som Trolljägarna, där Robert Aschberg ställer nättrollen till svars. Det tycker Oliver Söderström.

Varje dag blir någon kränkt eller hotad på nätet, vilket naturligtvis är väldigt dåligt. Det finns folk och folkgrupper som blir kränkta dagligen på webbsidor som Facebook och i olika slags bloggar, men även i andra sociala medier man kan kommunicera med.

Anledningen till att det förkommer kränkningar på internet, tror jag, är att det finns många människor som är mycket tuffare bakom en skärm än vad de är i verkligheten. Bakom skärmen kan man vara anonym och få fram mer och värre saker att säga.

I traditionella medier som har en ansvarig utgivare får man skriva ungefär vad man vill, men det finns begränsningar för hur man uttrycker sig. Det tycker jag är rätt. På grund av att dessa medier har lagar att följa, så förekommer det inte så mycket kränkningar som det annars skulle kunna ha varit. Man ska få tycka det man vill men det ska så klart finnas begränsningar på hur man uttrycker sig, så att det inte blir kränkande.

Tryckfrihetsförordningen är en viktig grundlag som styr tidningar. I den lagen finns ett antal punkter som man måste följa, så man inte begår ett tryckfrihetsbrott. Tryckfrihetsförordningen säger att man får ge ut tidningar, har rätt till fri informationsspridning och att ingen utomstående får censurera innehållet. Men det är förbud mot förtal och mot kränkningar.

Även Yttrandefrihetsgrundlagen styr innehållet i våra medier. Den innebär att man får säga och tycka ungefär vad man vill inom till exempel TV, radio och på internet. Men även där finns det begränsningar. Man får alltså inte säga precis vad man vill i vilken situation som helst.

Vi har de lagar som behövs, tror jag, men min åsikt är att man måste ha bättre koll på vad som egentliges skrivs på sociala medier. Det finns folk runt om i hela världen som blir kränkta varje dag på olika sätt genom sociala medier och det borde sättas ett stopp för det.

Folk mår riktigt dåligt på grund av internetmobbning och det kan leda till allvarliga skador både psykiskt och fysiskt för de utsatta. En lösning på det här problemet är att på något sätt få fram ’’internetpoliser’’ som kan hålla koll på vad som skrivs.

En bra lösning som redan finns är programmet ”Trolljägarna”. Kanske kan det skrämma åtminstone några till att sluta kränka andra på nätet.

En stor skillnad mellan traditionella medier och sociala medier är att det i de senare inte finns någon som tar ansvar för att stoppa kränkningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons