Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bio Vågen får slåss för sin överlevnad

Det är tufft att driva bio i Nynäshamn. Storfilmer som floppar och satsningar som inte går hem, gör det svårt att sia om vad biopubliken söker, säger Annelie Ohlsson och Micke Persson på Folkets Hus.

Annons
Annelie Ohlsson och Mikael Persson på Folkets Hus kämpar för få fler att gå på bio i Nynäshamn. Har man önskemål tas de tacksamt emot, säger de.

Nyligen började Bio Vågen att tidigarelägga sina filmer. Söndagsfilmen sänds nu klockan 18 och onsdagsfilmen klockan 18.30. Det är ett försök att locka fler att gå på bio i Nynäshamn, berättar Annelie Ohlsson, föreståndare, och Micke Persson som är biografansvarig på Folkets Hus.

– Vi provar oss fram. Bion går med förlust och har gjort länge. För att gå runt behöver vi i snitt 70-80 besökare per föreställning. Vi har kanske 40 i dag, säger Annelie Ohlsson.

Av bions intäkter går 45 procent till filmbolaget. Fem procent går till organisationen Folkets Hus och Parker. Därtill kommer kostnader för personal, annonsering och affischering.

I urvalet av film lyssnar Micke Persson mycket på filmbolagen, läser recensioner och tar reda på hur utländska filmer tas emot av hemmapubliken. Går en film bra under öppningshelgen, brukar det fungera här också.

– Men inte alltid. När vi visade mästarregissören Quentin Tarantinos nya film The Hateful Eight var vi tre personer här och väntade på anstormning. Men det kom knappt någon. Det är det som gör det så svårt.

Ungdomar verkar ha blivit en mer svårflörtad målgrupp. Här konkurrerar Vågen med biograferna i Stockholm eftersom många unga vill ha något mer än bara biobesöket, säger Annelie Ohlsson.

Filmer som vänder sig till en lite mognare publik brukar gå bättre. Därför tänker man göra ett försök med mer spänning, drama och dramadokumentär.

Varannan måndag klockan 14 visar Vågen lite smalare film för daglediga. Bra film till bra pris, och kaffepausen efter halva filmen är ett uppskattat inslag. Det kommer förfrågningar om att köra kafébiofilmen även kvällstid.

– Det har vi provat. Men det gav inte fler besökare, däremot gick hälften av publiken på kvällen i stället vilket blir dyrare för oss, säger Micke Persson.

Filmen ”En man som heter Ove” visas nu för elfte gången. Fram till 24 januari hade filmen setts av 2 686 besökare på Vågen. Förra året var det ”100-åringen” som gjorde storsuccé. Succéfilmer snyggar till siffrorna lite, men utslaget på helåret räcker det inte.

Utöver film erbjuder Vågen teater, opera, barnföreställningar och musikevenemang. För det söker man ett kulturbidrag på 200 000 kronor per år för att över huvud taget ha råd. Operaföreställningarna får en festlig inramning med erbjudande om operatallrik och puben intill är öppen.

– Det är så vi tänker kring bion också, att kanske rama in det på något sätt. Men det är kostsamt att driva bio så det kan inte bli för stort, säger Annelie Ohlsson.

Annelie och Micke säger att de försöker vara lyhörda för önskemål. Styrelsen för Folkets Hus vill ha bion kvar, men det är alltid osäkert med en förlusttyngd verksamhet.

Är det viktigt med en bio i Nynäshamn?

– Ja, självklart! Vi har haft bio här i 100 år. Vad vore Nynäshamn utan en biograf?

Annons
Annons
Annons