Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busiga Augusta tecknas i Hemfosa

Boken om Augusta som inte har det minsta lust att städa, är Anneli Wibergs debut och en bokdröm som blev sann. Men det startade egentligen med en fantasifull pappa. Camilla Lundberg i Hemfosa har illustrerat boken om den busiga flickan Augusta.

Annons
Augusta. Illustration: Camilla Lundberg

Böcker, bokbransch och författarskap diskuteras som aldrig förr. Allt fler ger också ut egna böcker och tar steget att kontakta ett förlag med sin idé.

Några som gjorde just det är Anneli Wiberg i Skärplinge, Tierp, och Camilla Lundberg i Hemfosa.

Till vardags jobbar de tillsammans i en järn- och färgbutik i Stockholm. Men en dag för några år sedan började de prata om historierna som Annelis pappa berättade när hon och hennes systrar var små.

– Om vi var på väg att göra något knasigt berättade han om vad som hände med ”Augusta” när hon gjorde så, berättar Anneli Wiberg.

– Tanken var förstås att vi skulle lära oss av den här påhittade flickan Augustas misstag, och inte göra om dem själva.

Hon följde systrarna genom uppväxten. Och oj vad Augusta hittade på mycket bus under åren.

– Hon var med oss till och med i tonåren. När vi skulle ut och festa berättade pappa om vad som hände Augusta, säger Anneli och skrattar.

För 6-7 år sedan satt hon hemma en kväll och kom på att hon skulle skriva ner alla Augusta-historier. När hon ytterligare några år senare berättade om henne för arbetskamraten Camilla – som tecknar och målar mycket – bestämde de sig för att Augusta skulle få komma till liv. Bokdrömmen började ta form.

Camilla Lundberg började sitt illustrationsarbete med att fråga ut Anneli om Augusta.

– Jag undrade förstås hur hon hade sett ut i hennes huvud under alla de här åren. Hon kom fram till att Augusta hade ett lite småbusigt utseende och lite rufsigt, mörkt hår, berättar hon.

Vännerna arbetade sedan länge tillsammans med text och bild, och för ungefär 2,5 år sedan kontaktade de flera olika förlag.

– Men det är inte bara att skicka in. Först måste man ta reda på exakt hur man ska göra för att presentera sin idé och vad det är förlagen vill ha, berättar Anneli.

Först sade alla förlag nej, men några var ändå lite intresserade. Efter ett år skickade de sin idé igen, och då nappade Faun förlag. Hösten 2015 bestod av redigering och kontakt med förlaget. I mitten av november gick så Augusta till tryck, och i december kom boken ut. Nu finns den bland annat på Ösmo bibliotek.

– Det här är berättelser som både barn och föräldrar kan känna igen sig i, säger Anneli Wiberg.

Vad tycker pappa om att hans Augusta nu har blivit bok?

– Han tycker förstås att det är jätteroligt!

Om det blir fler böcker om Augusta är inte klart, men idéer och tankar finns, säger Camilla Lundberg.

Camilla Lundberg i Hemfosa har illustrerat boken om den busiga Augusta.
Berättelsen om Augusta är skriven av Anneli Wiberg.
Annons
Annons
Annons