Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur kan göra asylprocess lite ljusare

De har bjudit på musik och clownerier för asylsökande sedan i oktober. Nu vill Max Claesson, Monica Claesson, Karl Nicklas Gustavsson och Inese Klotina ge mer kultur till människor som flyr.

Annons
Clownerier, klassiska konserter och annan musik vill Max Claesson, Monica Claesson, och Karl Nicklas Gustavsson och Inese Klotina  med barnen Arvid och Ingrid bjuda på.

Det var bilderna på den lilla drunknade pojken Alan Kurdi som i höstas fick Max och Monica Claesson att känna att de måste göra något. De hörde av sig till volontärerna på ”Knutpunkt Nicksta” och från i oktober 2015 har de med musik och ”clownerier” (som clownerna Max och Monick) underhållit på flyktingboendet på Nicksta och på Trehörningen. De har samarbetat med Karl Nicklas Gustavsson, tonsättare, dirigent och producent, och konsertpianisten Inese Klotina.

Men nu vill de göra mer. I mitten av januari lämnade de fyra gemensamt in en ansökan om 400 000 kronor i kulturbidrag från Nynäshamns kommun.

Tanken är att pengarna ska gå till att köpa in kultur, och arrangera evenemang både på och utanför flyktingboendena. Evenemangen skulle vara för allmänheten, och gratis för flyktingarna. Det skulle också bidra till att de fick tillfälle att röra sig även utanför boendet.

– Jag hoppas verkligen att vi får pengarna. Det blir vanligare och vanligare att kommuner beviljar stöd av det här slaget, säger Max Claesson.

– Det finns mycket att sitta och fundera på när man väntar på att få ett asylärende prövat. Det är tungt.

– Men kulturupplevelser kan ge mycket tröst, säger Inese Klotina.

Hittills har kulturevenemangen varit uppskattade.

– I musik och clowneri finns en ordlös direkthet som alla förstår, oavsett varifrån vi kommer, säger Karl Nicklas Gustavsson.

Annons
Annons
Annons