Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbussen rullar ut på vägarna igen

Kulturbussen, kommunens rullande bibliotek, är åter ute på vägarna. Flera gånger i veckan besöker bussen förskolor, skolor och lokala samlingsplatser runt om i kommunen.

Annons
I gång igen. Den 15 februari åker Kulturbussen, det rullande minibiblioteket, ut på vägarna igen efter vintern. Saknar man något stopp i turlistan kontaktar man biblioteket, berättar bibliotekarien Irina Littner (t.v.), här i sällskap av litteraturpedagogen Ingegerd Ekbom.

Kulturbussen är bibliotekens förlängda arm. Bussen innehåller det mesta som finns på ett vanligt bibliotek. Här kan man låna böcker, musik, ljudböcker och film. Enligt en fast turlista åker Kulturbussen ut till allmänhet, förskolor och skolor runt om i kommunen.

– Vi stannar vid skogsvägar och ladugårdar i mindre samhällen, och vi kör till öar med broförbindelse, säger bibliotekarien Irina Littner, som med kollegan Martina Sellberg turas om att köra bussen.

– Under sommarmånaderna stannar bussen även vid sommarstugeområden och badplatser för att ge biblioteksservice till semesterfirare. Vi får många positiva kommentarer från åretruntbesökare och sommarturister, som tycker det är fantastiskt att biblioteket är så tillgängligt, säger hon.

Under de fem år som Kulturbussen har rullat har man provat sig fram. Vissa stopp är kvar sedan starten, medan andra har tagits bort eftersom behovet inte har funnits.

– Men turlistan är inte huggen i sten. Önskar man att vi ska stanna på en plats kan man höra av sig till biblioteket. Vi är anpassningsbara och till för kommuninvånarna, säger Irina Littner.

Varannan vecka får förskolor, familjedaghem, familjecentralen i Vika, två grundskolor och ett fritidshem besök av bussen. Man räknar med upp till 130 besökare per vecka. Ibland följer Nynäshamns biblioteks litteraturpedagog eller barnbibliotekarie med för att hålla i sagostunder eller ge boktips till barn och pedagoger.

– Nynäshamns barn är bland dem som lånar mest böcker i länet varje år och det vill jag tro att Kulturbussen är med och bidrar till.

Måndagen den 15 februari startar bussen igen efter vinteruppehållet. Kulturbussen är beroende av ström för att hålla värmen i biblioteksdelen, därför står den still under den kyligaste perioden.

När Kulturbussen startade var tanken att erbjuda både bibliotekstjänster, och kulturupplevelser för barnen som dockteater, sångstunder och mobila föreställningar. I dag är det mer en mobil biblioteksfilial där man lånar och beställer böcker och annan media. Bussen har 600-1 000 titlar, mycket på efterfrågan.

– För många daglediga som har svårt att ta sig till de tre folkbiblioteken, betyder bussen väldigt mycket. Vi finns på bibliotekets hemsida, vi delar ut flyers och sätter upp lappar på anslagstavlor för att meddela att vi kommer. Men vi märker att den bästa reklamen, den får vi av tacksamma besökare.

Annons
Annons
Annons