Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Mörker och ljus på Förintelsens minnesdag

På onsdagen den 27 januari infaller Förintelsens minnesdag. I Nynäshamn hedras minnet av Förintelsens offer bland annat genom en utställning på temat människovärde på Konstpoolen.

På ceremonin i Nynäshamns kyrka den 27 januari uppträder bland annat Kulturskolans elever. Bilden är från förra årets manifestation.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Även om minnesdagens huvudsyfte är att få oss att aldrig glömma det fruktansvärda ger ceremonin i Nynäshamn även utrymme till positiva motbilder.

Så bland annat på Konstpoolens utställning på temat demokrati och människovärde, där ett flertal konstnärer och lekmän i olika åldrar ställer ut från den 23 till den 28 januari.

– Det blir en salig blandning av det tragiska, orättvisa och verk som vänder på det och lyfter fram kärleken och rättvisan, säger Marie Oscarsson Marle på Konstpoolen.

På vernissagen den 23 januari bjuds det även på uppträdanden av Prima Mathildas barnkör (”grodkören”) och vuxenkör.

Årets talare på kyrkans manifestationsdag i Nynäshamn den 27 januari heter Jan Henningsson. Han jobbar med åtgärder mot islamofobi på kulturdepartementet. Henningsson är även författare och har skrivit om bland annat muslimska tänkares tolkningar av mänskliga rättigheter.

Manifestationen börjar klockan 19.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons