Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarutställning i nestorns fotspår

Den nybakade skulptören Gabriel Jonsson är en av konstnärerna som är aktuell i Fållnäs konsthalls sommarutställning. Under de senaste månaderna har han blivit inkörd i skulptörsyrket av Sam Westerholm i Djursnäs.

Annons
Gabriel Jonsson, till höger, och Sam Westerholm, som båda ställer ut i Fållnäs konsthall, har haft ett nära samarbete under de senaste månaderna i Sams ateljé i Djursnäs. Foto: Kristina Laitinen

NP träffade Gabriel Jonsson i Sam Westerholms ateljé i Djursnäs några dagar före vernissagen på Fållnäs. Sedan i vintras har Gabriel Jonsson gått i lära en dag i veckan hos sin erfarna kollega.

Vad har du gjort som lärling?

– Vi har kallat min roll lite olika från gång till gång, svarar Gabriel Jonsson med en road glimt i ögonen.

– Jag har varit både lärling och assistent. Anledningen till att jag är här är att Sam håller på med en stor relief i svart granit och jag hjälper honom med det, bland mycket annat. Kanske är det här det sista stora stenarbetet som Sam kommer att göra.

Gabriel Jonsson sökte upp Sam Westerholm några månader efter att ha slutfört sina studier på Konstfack.

– För mig innebär det här att jag får träffa en verksam skulptör och se hur man arbetar och att man kan leva på det här arbetet. Sam har visat mig var man hittar verktyg, men jag har också fått åka runt med honom och hans grejor i Sörmland. Det har varit lite av varje. Ja, Sam är en stor personlighet, säger Gabriel Jonsson och skrattar glatt.

– Gabriel är en mycket begåvad ung man! kommenterar mentorn och nestorn Sam Westerholm samarbetet.

För minnesgoda konstvänner är Gabriel Jonsson känd från Liljevalchs konsthalls vårsalong, där han var representerad i fjol med en lerhäst.

På Fållnäs visar han ett urval av små, uttrycksfulla hästfigurer.

Varför skulpterar du hästar?

– Jag hade en lärare som älskade hästar och det smittade av sig på mig. Jag gjorde först en, sedan en till och en till ... Och på den vägen är det.

Hästar väcker känslor och brukar förknippas med olika slags symbolik, tycker han.

Sam Westerholm har å sin sida sin vana trogen många järn i elden. Under den här sommaren deltar han, förutom i utställningen i Fållnäs konsthall, också i porträttutställningen på Säfstaholms slott nära Nyköping. Bland de utställarna finns en lång rad kända namn, som sträcker sig allt i från Ivar Arosenius till Lena Cronqvist och Marianne Lindberg de Geer.

Mångfald av konst

Utställningen i Fållnäs konsthall har vernissage på lördagen den 16 juni klockan 11.00. Utställningen är öppen till slutet av augusti.

Där visas grafik och skulptur av Ole Drebold, skulptur av Gabriel Jonsson, skulptur av Annika Heed och skulptur av Sam Westerholm.

På utställningen visas också måleri av Gösta Lewin och Inga-Marie Ahlgren, fotografier av Kristoffer Axén och glaskonst av Gun Lindblad och Ebba Wachenfeldt. Gunnar Lundquist ställer ut grafik och här visas även konsthantverk av Madeleine Biörck, Louise Treschow, Jan Leuhusen och Caroline Haskel.

Utställningen har öppet fredagar-söndagar klockan 11.00-17.00.

Mer läsning

Annons