Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterförening skildrar Polhem

En pjäs om Christopher Polhem - den svenska mekanikens fader - ska sättas upp i hans ungdomsbygd Sorunda nästa år. På Föreningens dag i Nynäshamn ges ett litet smakprov på pjäsen.

Annons
Den store mekanikern Christopher Polhem

Teaterföreningen Polhem är en nystartad förening som ska sätta upp ett bygdespel om nämnde uppfinnare som i sina ungdomsår bodde i Sorunda. Bygdespelet ska ha premiär i augusti 2011 men arbetet har redan dragit i gång och nu behöver man frivilliga teaterintresserade som vill vara med att sätta upp produktionen.

Föreningen behöver hjälp med skådespelare, smink, rekvisita, kläder och liknande. Susanne Ågren från Ösmo, som ska regissera, uppskattar att produktionen kommer att omfatta 150 personer, varav 50-60 ska stå på scen. Den som är intresserad är välkommen att ta kontakt med föreningen, som kommer att finnas på plats på Föreningens dag.

Christopher Polhem kan sägas vara den svenska mekanikens fader. Han levde under mitten av 1600-talet till mitten av 1700-talet. Fokus i pjäsen kommer att ligga på hans ungdomstid i Sorunda.

– Pjäsen handlar om ungdomsdrömmar, om att aldrig ge upp och att kämpa på. Polhem gav inte upp sin dröm när han insett att han ville bli uppfinnare, han fick hjälp av Ösmo och Sorundas präster att lära sig latin, eftersom han behövde kunna det för att studera vidare, säger Susanne Ågren.

Pjäsen författas av Sorundaförfattaren Ylva Eggehorn, som förmodligen kommer att vara på plats mellan 11 och 12 i Svandammsparken. Då kan man passa på att också delta i en frågesport på ämnet Polhem och tävla om Eggehorns böcker som priser. Skådespelare från Sorunda teatersällskap kommer även att spela upp scener från den kommande pjäsen.

– Vi tänker oss att detta blir ett bygdespel som återkommer en gång varje år, säger Susanne Ågren.

Annons
Annons
Annons