Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattligt spring bland unga i Ösmo

I tisdags kväll hölls ett möte i Vanstaskolans matsal för att informera om och diskutera ungdomars fritid och framtid i Ösmo. Polis och andra i ungdomars närhet har märkt ett stigande intresse för droger hos de unga och skadegörelsen i centrumområdet har ökat.

Annons
Ungsam, ett samarbete mellan polis, väktare, UNG fritid, sociala enheten i kommunen, hade bjudit in till möte i Vanstaskolans matsal i Ösmo i tisdags kväll. Mötet diskuterade det ökade intresset för droger från ungdomarnas sida, och även den skadegörelse som sker nätter och helger.

Skadegörelse och ungdomars droganvändande tycks vara ett växande problem i Ösmo, framförallt i området kring Vanstaskolan. Ungdomar och barn ses hänga ute på nätterna och till och med så unga som 10-12-åringar har påträffats ute nattetid.

Nu vill Ungsam, ett samarbete mellan polis, skola, UNG fritid, kommunens socialenhet och även väktare sätta in krafttag för ungdomars trygghet i Ösmo. Såväl polisen som frivilliga nattvandrare har stött på väldigt unga personer, till synes utan någon som helst tillsyn.

– Det stämmer, sa Per Wikström som nattvandrar i Ösmo handbolls regi.

– Vi har stött på så unga som 10-12-åringar ute vid midnatt. När man ringer hem till deras föräldrar så händer det att de säger att ”det är inte min unge”.

Ett fyrtiotal föräldrar hade kommit till mötet. Även tre så kallade kommunpoliser var på plats, väktare som arbetar på uppdrag av kommunen samt representanter för UNG fritid, skolans rektor och biträdande rektor. Lena Rydås från kommunens sociala enhet höll ett målande föredrag om vilka droger som finns, hur vanliga dessa är i vår kommun och hur man som förälder kan känna igen tecken på att ens barn ägnar sig åt droger. En av poliserna var tydlig med att man inte ska dra sig för att kontrollera sina barn; vad de har i fickorna och på sina rum.

– Som förälder ska man inte backa eller gå på barnens påstående om var de håller hus, dubbelkolla med andra föräldrar om barnen verkligen är där de säger.

Även andra problem än skadegörelse och droger kom upp under mötet. Rektor Björn Jacobsson berättade att det blivit vanligt med så kallade bangers. Det är ett slags kraftiga smällare, som smäller så högt att de kan ge hörselskador, exempelvis tinnitus.

Appen Periscope är ett växande problem. Det är en applikation till mobiltelefonen som möjliggör direktsändningar på internet. Det blir allt vanligare att ungdomar förstör lektioner för att få många ”gilla” på sin direktsändning från skolan.

Barn och ungdomar riskerar också att aningslöst utsätta sig själva för risker genom att direktsända från sitt sovrum.

En sak var arrangörerna av mötet eniga om; om man som vuxen ser eller hör något som inte verkar vara i sin ordning ska man kontakta polisen eller väktare i området.

Lena Rydås, från kommunens sociala enhet, höll ett initierat och engagerande föredrag om droger och hur man som förälder kan känna igen tecken på att ens barn pysslar med droger. Foto: Solveig Sigridsdotter Thörnblom
Annons
Annons
Annons