Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunder hittade gåtfullt gångjärn i skogen

Sorundabon Gunder Norell gjorde för en tid sedan en mycket ovanlig upptäckt på sin promenad på Lisö. Dolt under löven i skogen låg ett urgammalt och omsorgsfullt snidat gångjärn av sällan skådat slag.

Annons
Oklar historia. På vilken dörr har detta praktverk suttit för länge sedan? Det undrar sorundabon Gunder Norell. Foto: Kristina Laitinen

På sin höstpromenad i skogen råkade Gunder Norell få syn på något brunt som stack upp mellan gamla löv på marken. Det visade sig vara ett skickligt smitt gångjärn vars storlek tyder på att det har suttit på en mycket stor dörr.

– Jag samlar på gamla beslag och gångjärn men jag har inte tidigare sett något som är lika utsmyckat och stort som det här, säger Gunder Norell.

Han berättar att han har visat gångjärnet för experter på Nordiska museet som tror att det kan ha gjorts på 1500- eller 1600-talet.

Något mer vet Gunder inte om sitt fynd.

Med tanke på gångjärnets rikliga dekorationer och storlek har det knappast suttit på en liten stug- eller ladugårdsdörr i trakten.

Lisö omges av havet. Kan det ha flutit till Lisön som vrakgods?

– Det skulle man kunna tänka sig men det är svårt att knyta det till någon särskild historia, säger Gunder Norell.

Vet någon av NP:s läsare något om gångjärnet eller liknande gångjärn som kanske finns i trakten? Mejla gärna [email protected] och märk mejlet med ”Gångjärn”.

Oväntat. Gunder Norell visar upp gångjärnet, som han råkade snubbla på när han var ute och promenerade på Lisö. Foto: Kristina Laitinen
Annons
Annons
Annons