Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystiskt gångjärn kan vara mästarprov

Det gamla och rikligt utsmyckade gångjärnet, som Sorundabon Gunder Norell i höstas hittade på Lisö, kan ha varit ett mästarprov. Det tror Gunnar Redelius i Västerhaninge.

Annons
På beslaget på gångjärnet som Gunnar Norell hittade finns en pånitad hylsa som har omslutit tappen som har suttit i dörrkarmen. Tappen har varit ovanligt grov och ingen dörr har en så grov gångjärnstapp, säger Gunnar Redelius. Foto: Kristina Laitinen

Gunnar Redelius, som är filosofie doktor i konstvetenskap och tidigare anställd vid Riksantikvarieämbetet, har en tänkbar förklaring till det ovanliga gångjärnet som NP har berättat om.

– Ett gångjärn av den här storleken borde tillhöra en mycket stor dörr eller en tung port och på ett sådant dörrblad måste beslaget fästas med bultar och inte med spik, men det finns inga hål för bultar, bara hål för spik. Alltså har beslaget burit en ganska lätt dörr, men det stämmer inte med den grova hylsan som tyder på en grov tapp och en tung dörr, förklarar han i ett mejl.

Det här beslaget har kanske aldrig använts, tror han. Det kan bero på att det är ett prov på smideskonst i plattjärn genom vilken en smidesmästare har velat visa sin skicklighet.

– Dörrbeslag av den här typen förekom på 1500-talet på Gripsholms slott. Gunder Norells dörrbeslag är mycket mer avancerat, man kan säga överarbetat. Det tyder på att det är ett mästarprov. Den rika formen tyder på att det är gjort på 1600-talet. Skälet till att gångjärnet låg i skogen kan vara att man har velat gömma den.

– Det var en dyrbar ägodel. Märkvärdigt nog har beslaget inte rostat sönder. Kanske har det legat på en skyddad plats eller varit ytbehandlat med inbränd tjära.

Oväntat. Gunder Norell visar upp gångjärnet, som han råkade snubbla på när han var ute och promenerade på Lisö. Foto: Kristina Laitinen
Annons
Annons
Annons