Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-100 vindkraftverk planeras utanför Öja

Företaget Svea Vind Offshore vill bygga minst 50 vindkraftsnurror utanför Landsort. Företagets ägare har inlett samtal med myndigheter, bland annat Nynäshamns kommun. Nu vill de även informera allmänheten och ta del av deras synpunkter.

Annons
Svea Vind ansökt om tillstånd för upp till 220 meter höga snurror, men tror att 160 meter är en mer trolig storlek.

Svea Vind Offshore drivs av Mattias Eriksson och Maria Brolin i syfte att utveckla havsbaserad vindkraft längs med Svealandskusten. Affärsidén är att utveckla de ofta tidskrävande vindkraftprojekten och sedan samarbeta med medfinansiärer när det blir aktuellt att realisera och driva anläggningen.

Ägarna måste ha ett långsiktigt perspektiv, poängterar Mattias Eriksson.

Att Nynäshamns kommun för några år sedan lade ner sina planer på att utveckla vindkraft utanför Landsort, på grund av bristande lönsamhet, ser inte Svea Vind Offshore som ett hinder.

– I dagsläget är det inte lönsamt med vindkraft, framför allt på grund av ett för lågt elpris. Men vi tror att det ser annorlunda ut om de fem år som en sådan här process kan ta.

– Utvecklingen går mot mer förnyelsebar energi och elpriserna kommer att stabiliseras när kärnkraften fasas ut och ny infrastruktur möjliggör elförsäljning till Europa. Den tekniska utvecklingen går också snabbt framåt, säger Mattias Eriksson.

Det två aktuella områdena söder och sydost om Landsort pekades 2007 ut som ett riksintresse för vindkraft.

Enligt länsstyrelsen är fördelarna bra vindförhållanden, grunt vatten och förhållandevis oexponerat läge i förhållande till bebyggelsen på Landsort. Nackdelarna är att vindkraftsintresset kan komma i konflikt med andra intressen, som försvaret, yrkesfisket, fågellivet och andra naturvärden.

Svea Vind berättar att de har fått rådighet, alltså tillstånd att bedriva undersökningar i området, av Kammarkollegiet. I torsdags hade man ett andra möte med representanter från Nynäshamns kommun.

– För oss är det viktigt nå ut med information och lyssna på alla parter. Det sista vi vill ha är oro. Vi vill väldigt gärna ha med oss de närboende, säger Maria Brolin.

Hon berättar att företaget nästa år kommer att bjuda in till samrådsmöten. En förhoppning är att man ska kunna hitta synergieffekter som ska gynna även de boende i kommunen.

Mattias Eriksson förväntar sig inte att Landsortsborna ska jubla i ett första skede. Men han tror att man i allmänhet behöver se saken ur ett vidare perspektiv.

– Vi vill att man ska se ett hållbart samhälle när man ser vindkraft. Det är ju så att vill vi inte se vindkraft någonstans så kommer det aldrig att byggas någon vindkraft, säger Mattias Eriksson.

Svea Vind Offshore anser att det är möjligt att bygga 50-100 vindkraftsnurror i området.

De två aktuella områdena ligger söder om Landsort.Karta: Svea Vind
Annons
Annons
Annons