Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsorts museum söker privata finansiärer

Bygget av Landsorts nya maritima museum i Nynäshamns ytterskärgård kan starta i höst – om tillräckligt många finansiärer tänder på idén. Nynäshamns kommun har lovat att bidra med projektledare och stöd med ekonomiadministrationen om satsningen beviljas EU-medel.

Annons
Öjas nya besökscentrum och maritima museum, som berättar om kustens maritima kulturarv, planeras att byggas mittemot Landsorts vandrarhem. Museet ska ha träfasad och ska ha utrymmen för utbildningsverksamhet och ha skolor, forskare och turister som målgrupp.

Föreningen Landsorts Sjö- och miljöcentrums (LSMC) idé om ett besökscentrum och maritimt museum med modern informationsteknologi på ön Öja/Landsort tar allt mer konkreta former.

– Alla myndighetstillstånd är nu klara, berättar projektledaren Roland Steen.

Under det här året ska föreningen försöka ordna finansiering på 40 miljoner kronor för satsningen.

– Vi har ingen aning om vi kommer att lyckas. Många beslut återstår men så här långt har det gått bra, säger Roland Steen.

Ansökningar om finansiellt stöd har skickats till flera statliga instanser. Tillsammans med systeraktörer i Estland, Polen och Tyskland och andra Östersjöländer kommer LSMC att ansöka om 20 miljoner kronor från EU. Av denna summa är sex miljoner kronor tänkt att komma Öja till del. Öppnar EU plånboken har Nynäshamns kommun å sin sida lovat att sätta av 160 000 kronor per år under 2,5 års tid för satsningen.

Avgörande är att få privata finansiärer för projektet, konstaterar Roland Steen.

– Under 2016 väntar ett jättearbete med att hitta pengar.

Roland Steen.
Annons
Annons
Annons