Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Genomskåda lögnerna på Facebook"

Sandra uppmanar i en insändare alla att förhålla sig kritiskt till rykten och obekräftade uppgifter som sprids på Facebook.

Annons
Sociala medier lämnar ingen garanti att saker som skrivs är sanna. Då är det bra med lite källkritik, tycker signaturen Sandra.

Det finns krafter i samhället som lägger ut rena lögner för att öka på det främlingshat som redan finns. Min erfarenhet är att många väljer att sluka lögnerna med hull och hår som sanning. Ta bara exemplet med lögnen som skapade ett upprop att attackera vårt asylboende här i Nynäshamn! En ren lögn som inte hade något med Nynäshamn att göra!

Ett annat exempel är tidningen Dala-Demokraten som gjorde ett reportage om några personer som anordnat studiecirkel för att plugga körkortsteori tillsammans.

Bilden som publicerades i artikeln visade en kvinna i slöja som körde bil. Vips hade någon hittat på att hela gruppen (som hade invandrarbakgrund) från ABF fått körkortet gratis! Det hade de naturligtvis inte! Vem som helst får starta en studiecirkel genom ABF!

Oj, vilket hat det blev på Facebook! De flesta såg bara bilden och läste inte ens texten innan de började bräka ut hat mot personerna i studiecirkeln.

Jag vill med denna insändare slå ett slag för källkritik. När man går in på Facebook och läser någons delade inlägg. Gå in på sidan som anges längst ner på delningen, samt googla densamma. Man kan då få fram ganska mycket information om den delning man läser.

Det är sorgligt att så många människor har så kort väg till hat och så lång väg till acceptans.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons