Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lägg inte ned Nynäshamns gynmottagning"

Västerpartiet protesterar i en debattartikel mot planerna på att lägga ned gynekologimottagningen i Nynäshamn.

Annons
Gynekologimottagningen i Nynäshamn är nedläggningshotad.

Södertälje sjukhus föreslår att lägga ned Nynäshamns gynmottagning, vars ca 3 800 årliga besök kommer att hänvisas till gynmottagningar i Handen, Farsta, Globen eller Södertälje.

Så stänger ännu en vårdinrättning för kvinnor. I augusti i år lades Ersta gynmottagning ner, och i slutet av förra året försvann Venusmottagningen på Karolinska. Gynekologiska mottagningar i hela länet har drabbats hårt av det senaste årets nedskärningar. Och nu hotas Nynäshamns gynekologiska mottagning av nedläggning. Så ser verkligheten ut i ett högerstyrt landsting. I valrörelsen drev näst intill alla partier jämställdhetsfrågor och tyckte (verkade det som åtminstone) att feminism var en viktig fråga. Varför syns inget av det längre?

Lättillgänglig gynvård är mycket viktig för kvinnors hälsa. Ligger vården långt borta kan det leda till att kvinnor drar sig för att söka vård i tid, vilket leder till ytterligare besvär. Kvinnan kanske behöver hjälp med skjuts, barnpassning eller andra vardagliga bestyr som innebär att blanda in människor som egentligen inte har något att göra med de – kanske mycket privata – besvär som man behöver söka gynvård för.

I nuläget hänvisas Nynäshamns 26 000 invånare ofta till vård i andra kommuner. I dag kan man behöva åka till Handen eller Södersjukhuset för enklare akutvård eller för att röntgas utanför kontorstid.

Det vore otänkbart att hota vårdutbudet hos exempelvis en småstad med Nynäshamns invånarantal någon annanstans i Sverige. Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting tog strid för att bevara geriatriken i Nynäshamn, vilket vi lyckades med. Är bevarandet av gynekologin nästa kamp?

Vänsterpartiet vill utveckla vården i Nynäshamn. Vi hade gärna sett en lösning likt Vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje, d.v.s. en samverkan mellan kommun och landsting, även i södra länet, som länge varit underförsörjt på vård.

I vår budget för 2016 står att vi vill utreda ett närsjukhus i samarbete med Södertälje sjukhus, där det ska finnas barnläkare, lättare ortopedi, geriatrisk kompetens, observationsplatser och närakut med provtagning och röntgen.

Att lägga ned en vårdinrättning, en som bedriver kvinnovård inte minst, är ett steg i helt fel riktning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons