Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tiden var inte mogen för landsbygdsdebatt"

Landbygdsutskottets ordförande Catrine Ek (MP) förklarar i en insändare varför hon valde att tacka nej till medverkan, då Sorundanet ändrade förutsättningarna för sitt landsbygdsmöte.

Annons
I maj kommer ”framtidsverkstäder” att anordnas, där man ska diskutera hur landsbygden i Nynäshamns kommun kan utvecklas, skriver Catrine Ek (MP).

Efter valet 2014 bildades ett landsbygdsutskott som jag är ordförande i. Vi ska tillsammans ta fram ett långsiktigt hållbart landsbygdsprogram som ska vara klart 2018. Programmet ska beskriva hur landsbygden ska utvecklas och ska tas fram i nära dialog med de som bor och verkar på vår landsbygd.

I söndags genomfördes ett möte på landsbygden som vi initialt hade tackat ja till att vara med på. Tyvärr ändrades formerna drastiskt från dess att inbjudan hade gått ut till det att mötet skulle hållas. Inbjudan som vi tackade ja till, bestod i att presentera landbygdsutskottets arbete och lyssna in idéer och tankar från åhörarna till det fortsatta arbetet. Det är vi mycket intresserade av. I stället kom tyvärr innehållet fram till mötesdagen att ändras till att fokusera på partipolitisk debatt, och det vill vi inte hålla i nuläget.

Varför vill vi då inte debattera i nuläget?

Landsbygdsutskottet består av fyra partier – treklövern samt Moderaterna, vårt största oppositionsparti. Tanken är att ta fram ett landsbygdsprogram som är förankrat över partigränserna och med en bred medborgardialog som grund. Den processen tror vi det är bra att vi har tid att ha och att det därför är bra att vi inte ska ha programmet klart förrän 2018. Vi har alltså påbörjat arbetet med målet att ta fram något som vi kan stå för gemensamt. Det ser vi som långsiktigt hållbart.

En debatt sätter fokus på olikheter och profilering av de olika partiernas politik. Först när landsbygdsprogrammet är färdigt eller tagit form kan en politisk debatt komma i fråga för oss.

Nu är vi i startgroparna för att ta in synpunkter och idéer till vad ni anser att ett bra landsbygdsprogram ska innehålla. Vi har beslutat att tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomföra ett antal möten under våren som syftar just till att prata om hur landsbygden kan utvecklas. Dessa kallas för framtidsverkstäder enligt metoden ”Landsbygdsutveckling 2.0” och genomförs av studenter från SLU. Ambitionen är att samla en bred grupp av människor med olika bakgrund som kan ge sin bild av hur landsbygden i Nynäshamn kan utvecklas. Dessa framtidsverkstäder kommer att genomföras den 16 och 17 maj på olika platser runt om på vår landsbygd.

Vi hoppas därför att vi kan ses under våren för att just samtala om hur vi kan utveckla vår fantastiska landsbygd – tillsammans! Vi vill gärna prata om att hitta former för utveckling, men vi önskar samtal, inte politiska debatter i nuläget. Vi vill hitta ett hållbart sätt för vår landsbygd att utvecklas och det är vi övertygade att vi kan göra tillsammans.

Hoppas att vi ses på framtidsverkstäderna med SLU i maj!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons