Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våra skyddsnät prövas på många sätt"

Socialnämndens ordförande Ola Hägg (S) berättar i en debattartikel om vad Nynäshamns kommun gör för att hjälpa utsatta personer under vintern.

Annons
”Det är vinter i Sverige och som medmänniska är det svårt att veta hur man ska agera när utsattheten blir tydlig”, skriver Ola Hägg.

Det är vinter i Sverige och som medmänniska är det svårt att veta hur man ska agera när utsattheten blir tydlig. Det skyddsnät som vi har tagit fram i Sverige prövas just nu på många sätt och grupper av människor ställs mot varandra. När det gäller de människor som har sin bostadsadress i kommunen behöver ingen hemlöshet finnas i den meningen att inte ha tak över huvudet.

Många människor från olika sociala miljöer bor i dag i både första-, andra- och tredjehandskontrakt. Det bygger på de bostadsförutsättningar vi har just nu. En del upplever sig som bostadslösa redan när man bor i andra hand. Om man på grund av missbruk eller andra sociala skäl inte klarar att skaffa sig en bostad finns socialförvaltningen som ett stöd.

Att i ett aktivt missbruk ha en lägenhet i det vanliga bostadsbeståndet fungerar dåligt varför man i första hand erbjuds en möjlighet att behandlas för sitt missbruk och i förlängningen avsluta detsamma. I vissa fall erbjuds behandlingsplats där visst missbruk är tillåtet för att som målsättning, på några månaders sikt, trappa ut missbruket. Att låta ett missbruk fortgå innebär oftast att till slut tar kroppen så mycket stryk och utvecklar sjukdomar så att det bara återstår tvångsvård.

Tvångsvård är inget som kommunen kan besluta om. Tvångsvård kan genomföras genom Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Kommunen ansöker om tvångsvård hos förvaltningsrätten som beslutar utifrån den utredning kommunen gjort. Tvångsvård som behandlingsform fungerar sämre då det nästan är omöjligt att genom yttre påverkan få en människa att sluta missbruka i ett längre perspektiv.

I Nynäshamn erbjuds alla som vänder sig till socialtjänsten ett alternativ för att få tak över huvudet men en del väljer bort detta i övertygelsen om att man har ett bättre alternativ själv. I den akuta situationen att det är kallt ute kan alla söka nödhjälp och få sin sak prövad för att undvika allvarliga skador för sig själv eller andra.

När det gäller de EU-medborgare som vi kan se utanför affärerna i Nynäshamn har de inte samma rätt till stöd av socialtjänsten. Det råder som alla vet fri rörlighet inom EU och vi alla har rätt att vistas tre månader utan uppehållstillstånd i andra EU-länder. Om man hamnar i kris ska man få hjälp av sitt eget land.

För de EU-medborgare som finns utanför affärerna och ber om pengar fungerar det inte riktigt så i nuläget. Det innebär inte att de då ska få hjälp enligt socialtjänstlagen i Sverige. De kan däremot söka hjälp hos socialtjänsten och begära nödhjälp. Då görs en kort utredning av socialtjänsten som beslutar om åtgärd utifrån den uppkomna situationen. Åtgärder kan vara tillfälligt tak över huvudet eller hemresa för att undvika nöd. Om det däremot finns barn med finns ett större åtagande för socialtjänsten. Mer information kring vilka regler som är gällande finns på kommunens hemsida.

Det finns också ett aktivt regionalt arbete för att söka konstruktiva lösningar kring ovanstående problematik för EU-medborgare där Nynäshamns kommun deltar.

Många gånger kan det som medmänniska se ut att inget görs, men mycket sker egentligen hela tiden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons