Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behöver öka arbetskraften"

Kommunfullmäktiges ordförande Leif Öbrink (L) skriver i en debattartikel att de personer som har flytt till Nynäshamn och övriga Sverige kommer att vara en viktig resurs för samhället.

Annons
Många olika arbetsuppgifter behöver utföras. De personer som flyr till Sverige kommer att vara med och bidra till samhällsutvecklingen, skriver Leif Öbrink (L).

Med anledning av det som hände förra måndagen i Nynäshamn vill jag peka på de möjligheter som invandring ger. De människor som kommer till Sverige flyr från något och inte till något. Det dessa människor har varit med om är i stort sett omöjligt för oss att sätta oss in i.

Direkt efter andra världskriget ställde svenska familjer upp för bland annat holländska barn, som behövde komma ifrån de hemskheter de upplevt under kriget. Sverige tog också emot och stöttade många som suttit i koncentrationsläger och som var så skadade psykiskt och fysiskt av behandlingen där, att många av dem inte kunde skapa sig ett normalt liv igen.

Många föräldrar i krigszoner skickar iväg sina barn för att de inte ska bli kanonmat; antingen hos regimen eller motståndsrörelsen. Antingen det är barn eller vuxna, så måste vi stötta dem i sitt kommande liv och hjälpa dem bygga upp ett nytt.

Personligen har jag själv erfarenhet av alla de situationer jag har beskrivit ovan.

Sveriges flyktingmottagning har de senaste 30 åren gått ut på att vi talar om för dessa människor vad de ska göra och inte göra, i stället för att ge dem möjlighet att själva utveckla något. Vi har byggt barriärer och regler, som inte behövs. Det har jag själv noterat i mitt jobb på Södertörn i ett par arbetsmarknadsprojekt, som syftade till att få arbetslösa – främst invandrare – till jobb.

När man sätter sig ner och pratar med dessa människor, så får man en helt annan bild än den som ges i medier. Det jag också har lärt mig är att de kunskaper och erfarenheter som de besitter också kan komma oss svenskar till godo.

Vi behöver fylla på vår arbetskraft med fler människor än vad som finns tillgängligt i landet, om vi inte vill arbeta till efter 75. De vill inget annat än att få ett jobb och göra rätt för sig och ju fortare vi släpper in dem, desto fortare får vi återbäring på den investering vi har gjort.

De utmaningar vi ställs inför är stora. Det behövs fler bostäder redan nu och ännu mer framöver. Eftersom asylhandläggningen tar så lång tid, har vi väldigt många asylboenden runt om i landet. På många av dessa fungerar allt väldigt bra. Vi har en son som jobbar på ett sådant sedan ett par år och det ligger mitt i ett villaområde och det finns inga orosmoment där. Vi behöver fler utbildningsanstalter. Vi behöver fler företag som anställer dessa människor.

Allt detta är möjligt om vi bara vill och inte bygger murar. Räck ut en hand i stället för att sätta upp den som ett stopptecken; det kostar så litet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons