Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klent med elitidrott i Nynäshamns kommun

Förutom bowlinglaget SK Nova finns det ingen elitidrott i Nynäshamns kommun. Detta kan jämföras med den mindre staden Oskarshamn som har flera elitlag i olika idrotter.

Annons
Inom de flesta lagidrotterna har Oskarshamn lag på högre nivå än Nynäshamn, som det allsvenska ishockeylaget. Det är bara SK Novas bowlingherrar som bryter mönstret.

Vid decennieskiftet 2009 och 2010 hade Nynäshamn fyra representationslag bland de tre högsta serierna. Lägg därtill att Nynäshamns IF fotbollsherrar spelade i division 4 2009.

Förutom SK Nova lyser i dag Nynäshamn som lagidrottskommun med sin frånvaro, och faktum är att mindre städer runt om i landet har betydligt fler elitlag än Nynäshamn.

Oskarshamn och Nynäshamn är på många sätt lika. Östersjön ligger i direkt anslutning till stadskärnan och båtarna går till Gotland året om. Den enda egentliga skillnaden är Nynäshamns närhet till en storstad samt 1 000 fler kommuninvånare.

Ändå har Oskarshamn mer elitidrott. Ett ishockeylag i allsvenskan, ett innebandylag i allsvenskan och ett fotbollslag i division 1. Endast SK Nova, Sorunda handbollsherrar och Ösmo handbollsdamer spelar på bättre eller likvärdig nivå i respektive sport som ett lag i Oskarshamn på både dam- och herrsidan. I Oskarshamn finns det dock ingen befintlig damhandbollsverksamhet.

– Problemet i Nynäs är närheten till vida världen. Det betyder att kommer man Nynäshamn och är duktig i en lagsport är det inget stort steg att byta till någon annan Stockholmsklubb, säger Fredrik Söderström som tränade Nynäs Hockey mellan 2003 och 2006, numera tränare i Oskarshamns allsvenska lag.

– Det är synd för jag tycker att det finns bra möjligheter att utvecklas i Nynäshamn med ishallen, fotbollsplaner och inomhushallar.

Närheten till Stockholmsregionen behöver inte bara innebära nackdelar. Spelare ”utifrån” kan lockas till Nynäshamn tack vare närheten till Stockholm.

– Vi lockade några spelare från Dalarna just med att man inte är fast i Nynäs. Min bror kom till Nynäs och enda chansen att få dit honom och hans flickvän var när jag berättade hur snabbt man tar sig till Stockholm, berättar Söderström.

Förutom det geografiska, vad är den största skillnaden mellan städerna?

– I Oskarshamn finns en annan stolthet kring idrotten. Vi har också stora företag som gett invånarna ett bra socialt liv i kommunen. I Nynäshamn lever man annorlunda och tillbringar mycket mer av sin tid utanför kommunens gränser.

Dessutom är igenkänningsfaktorn låg i Nynäshamn inom idrottssfären.

– Det var i Nynäshamn jag var mest anonym eftersom många i stort sett bara åkte hem till Nynäshamn och sov. Man hade inte en relation till befolkningen på samma sätt som här i Oskarshamn. När jag handlar mat här tar det 45 minuter i stället för en kvart för att folk vill prata hockey med mig.

Fredrik Söderström ser tillbaka på sin tid som huvudtränare i hockeyn som tre bra år, och ser skillnader mellan Nynäshamn och hans nuvarande hemstad Oskarshamn. Foto: Bertil Ericson/TT
Annons
Annons
Annons