Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 hyresrätter byggs på tre år

Nynäshamnsbostäder och kommunen tar nu ett stort grepp för att skapa bostäder och förtäta Nynäshamn. Man planerar bostäder vid Kullsta, Estö, Gröndal och Valkyrianparken. Uppskattningsvis rör det sig om runt 200 hyresrätter.

Annons

I fredags berättade NP att två byggprojekt i Nynäshamn ska börja detaljplaneläggas. Nynäshamnsbostäder vill bygga två fristående punkthus nära Gröndalshallen, och titta närmare på förtätning av bland annat Fröjas väg. Man vill även bygga fyra hus i området mellan Folkets Hus och Stormogården.

Det har framkommit att även två andra projekt har fått positiva planbesked av kommunen. Vid garagelängan i närheten av Nynäs gårds station och Shellmacken vill Nybo bygga fyra punkthus med tre till fyra våningar och 14-20 lägenheter per hus.

Man vill även bygga ett till två punkthus vid Estövägen. Detta planbesked har dock NP inte kunnat få fram.

Att det tilltänkta området på Estö ligger i en sänka väntas inte ställa till några större problem, exempelvis vid översvämningar.

– Nej, vi hoppas inte det. Snarare kan det ge en möjlighet att bygga lite högre utan att det märks så mycket, säger kommunalrådet Daniel Adborn (FP).

Den politiska ledningen har som mål att låta Nynäshamnsbostäder uppföra 200 lägenheter under mandatperioden. Kapitalet till dessa investeringar kommer från försäljningen av drygt 500 lägenheter ur allmännyttan under förra året.

– Jag hoppas verkligen att vi kan bygga mer än 200. Den stora utmaningen är att vi har sagt att bostäderna ska stå klara, inte bara vara påbörjade. Vi är heller inte nöjda med 200 bostäder utan hoppas kunna fortsätta planera tillsammans med Nynäshamnsbostäder framöver, säger Daniel Adborn.

De positiva planbesked som nu har getts är bara det första steget i processen. Nu börjar arbetet med att ta fram förslag på utformning.

– Exploatören kan sätta en arkitekt på det och ha ett förslag klart på en vecka. Men kommunens arbete är inte klart i och med det, vi har hela planprocessen att tänka på, säger Daniel Adborn.

Ungefär hur ser tidsramarna ut för detta?

– Vår målsättning är att planprocessen ska vara klar om ett år. Om det inte blir några överklaganden. Sedan kan man räkna med en byggtid på 1 till 1,5 år, säger Daniel Adborn.

Man jobbar parallellt med alla fyra projekt. Enligt Adborn ligger två förslag lite längre fram i planeringen: De två punkthusen på 5-8 våningar vid Gröndalshallen och de fyra husen vid Nynäs gårds station.

Den största utmaningen för arkitekter och stadsplanerare blir planerna på att bygga fyra hus med fyra till sex våningar vid Stormogården/Valkyrianparken och bort mot Rosengårdens äldreboende. Enligt den preliminära beskrivningen ska husen byggas med fasad mot gatan och bestå av mestadels mindre hyreslägenheter. Parken och Stormogårdens tomt ska bevaras i största möjliga mån.

I förslaget till ny fördjupad översiktsplan kan man läsa att en flytt av Stormogården bör utredas. Översiktsplanen föreslår att huset möjligen kan flyttas bort till det liknande huset Studiegården vid Alkärrsplan för att återskapa känslan av den tidiga träbebyggelsen i Nynäshamn.

– Det är en möjlig lösning, men jag tror inte att det är något som är aktuellt i dagsläget, säger översiktsplaneraren Ida Olén.

Stormogården, även kallad Soleliden, är byggd i början på 1900-talet.

Annons
Annons
Annons