Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En normal simhall kostar 100 miljoner

En simhall kostar från 50 miljoner upp till flera hundra miljoner kronor att bygga. Oavsett storlek är det dock en affär som sällan kan räknas hem utan hjälp av skattemedel.

Annons
Den här simhallen byggs för närvarande i Järfälla.

Frågan om en ny simhall i Nynäshamn har på senare tid förts på NP:s insändarsidor. Till föjd av en överenskommelse som den styrande treklövern har slutit med Pensionärspartiet ska frågan också utredas av Nynäshamns kommun.

En simhall av normalstandard med en 25-metersbassäng och en undervisningsbassäng kostar i runda tal 100 miljoner kronor att bygga, berättar Olle Stadig, på Tage Bad, som bygger simhallar.

– Kostnaden beror så klart på storleken. Vi äger en simhall i Tyresö med en lite bredare 25-metersbassäng, undervisningsbassäng, äventyrsbad och gym. Totalkostnaden för den var 165 miljoner kronor.

Byggkostnaden ligger i snitt på 35 000 kronor per kvadratmeter. En liten simhall går att bygga för 50-60 miljoner kronor, enligt Olle Stadig. Tage Bad svarar också för driften av simhallar i samarbete med kommuner genom bolaget Medley.

– Tyresö kommun betalar 14 miljoner kronor per år till oss. Det motsvarar vad kommunen själv skulle betala i driftkostnader. En lite mindre simhall kanske klarar sig med 10 miljoner kronor.

En simhall är alltid en förlustaffär, enligt Olle Stadig.

– Det bygger på att vi får ett driftbidrag från kommunen. En simhall går inte med vinst, den kostar mer än vad man kan ta betalt av besökarna, säger han.

Enligt Olle Stadig vore Nynäshamns kommun en intressant samarbetspartner för Tage Bad.

Annons
Annons
Annons