Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få känner till den mobila tandläkaren

Uppsökande tandvård och mobil tandvård kan hjälpa äldre och personer med funktionsnedsättning att behålla en god tandvård. Men alla är inte medvetna om att de har möjligheten.

Annons
Mobila. Tandsköterskan Carina Åkerblom och tandläkaren Malena Florencio gör hembesök.

Uppsökande tandvård ges till personer som omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt bland dom som har ett varaktigt behov av vårdinsatser. Det innebär att en tandläkare eller tandhygienist gör frivilliga gratisbesök på boenden eller i det egna hemmet och bedömer den boendes munhälsa, samt ger råd om munhygien.

Det ingår även i uppdraget att undervisa personal i hemtjänsten eller på boendet i korrekt tandvård, berättar Annika Brismar, verksamhetschef på Distriktstandvården – företaget som har vunnit upphandling för denna vård i Nynäshamns kommun.

Det finns även en liknande vårdform som färre känner till, berättar hon. ”Mobil tandvård” är inte knutet till en specifik utförare och kan sökas av alla som har tandvårdsstödsintyg.

Den mobila tandläkaren gör hembesök med utrustning och röntgenapparat.

– Många äldre måste förlita sig på andra i vardagen och då blir tandvården lätt eftersatt. Tyvärr är det inte alla som vet om att tjänsten finns, säger Annika Brismar.

Ett besök på en klinik är dock alltid att föredra om det är möjligt, tillägger hon.

Annons
Annons
Annons