Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga kemikalier rensas ut av förskolor

Saker som inte är tänkta att användas som leksaker kan innehålla farliga ämnen. Därför rensar nu förskolorna bland grejerna. Det är en del i arbetet för att alla förskolor i kommunen ska få ”Grön flagg”.

Annons
Förskolorna i Nynäshamn ska se till att saker som barnen leker med inte innehåller farliga kemikalier.

Flera förskolor i Nynäshamns kommun har redan ”Grön flagg”, organisationen Håll Sverige Rents certifiering för hållbar utveckling. Men hösten 2015 beslutades det att alla förskolor skulle ansluta sig till organisationen, och nu träffas representanter från varje förskola i ett nytt nätverk, ”Hållbar framtid”, två gånger om året och pratar om miljöfrågor tillsammans med Naturskolan.

Förskolorna ska själva välja ut två miljöområden som de vill arbeta med. Men det område som samtliga förskolor ska jobba med är ”kemikaliesmart förskola”. Alla kommer därför att börja rensa bland sina leksaker. Saker som inte är tänkta som leksaker från början kan nämligen innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen.

Det kan vara väskor i konstläder, smycken, kläder med metalldetaljer eller annat.

I Sverige har miljöverktyget och certifieringen Grön flagg funnits sedan 1996 och i dag är över 2 600 skolor och förskolor över hela landet anslutna.

Annons
Annons
Annons