Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare ger tryggheten gott betyg

Företagsklimatet i Nynäshamn är bland det bästa i länet ur trygghetssynpunkt, enligt en undersökning beställd av branschorganisationen Stockholms handelskammare.

Annons
Det sker förhållandevis få brott riktade mot företag i Nynäshamns kommun.

Rapportförfattarna Demoskop har intervjuat 182 företagare i Stockholms län kring hur kriminalitet påverkar deras verksamheter. Man har haft visst fokus på så kallade utanförskapsområden, där påverkan också visade sig vara störst.

Av företagarnas egna uppfattningar om möjligheten att bedriva affärsverksamhet att döma är förutsättningarna bäst i kommunerna Lidingö, Danderyd och Nynäshamn.

Om man bryter ner det på ännu lokalare nivå är de främsta områdena Farsta, Alvik, Lidingö centrum, Fruängen samt Nynäshamn.

Södertälje, Flemingsberg, Hallunda, Norsborg och Skarpnäck är platser där förutsättningarna är mindre bra, enligt undersökningen.

25 procent av företagarna anger att deras företag påverkas negativt av brottsligheten. Nynäshamn tillhör dock de områden där verksamheternas ekonomi och planering påverkas mycket lite av brottslighet.

Rapporten hänvisar också till en studie gjord av Världsbanken där svenska företagare rankade kriminalitet som det femte största hindret för deras verksamhet.

Problem som anses vara värre än kriminaliteten är: 1. Svårigheter att finna personal med rätt kompetenser. 2. Arbetsmarknadslagstiftning. 3 Tillgång till mark. 4. Politisk instabilitet. Detta enligt Stockholms handelskammare.

Brottslighet är inte en fråga som ofta debatteras av Företagarna i Nynäshamn.

– Vi har en väldigt låg kriminalitet i Nynäshamn och våra medlemmar i Företagarna känner sig i regel ganska förskonade, säger ordförande Paulin Sunesson.

Dock är det många företag i Nynäshamn som är konkurrensutsatta och de flesta har små marginaler, berättar Paulin Sunesson. Med mindre omsättning blir sårbarheten större.

– Även de små brotten, som snatteri, blir väldigt påtagliga. Eller om man till exempel har en fastighet, som i sig själv inte ger större inkomster till företaget, så blir det en stor kostnad när man blir utsatt för skadegörelse.

Sunesson nämner dock att det tidigare har förekommit hot och påtryckningar mot restauranger i Nynäshamn. Men dessa problem är ändå marginella i jämförelse med läget i många andra delar av Stockholms län.

– Jag kan tänka mig att många förorter har det väldigt mycket jobbigare med hot och våld. Vi har en liten frizon här, men när det väl händer något är det så klart lika jobbigt för alla.

Annons
Annons
Annons