Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första stadsplanen är fortfarande aktuell

En 100-åring som håller än. Så beskriver kommunarkivarien Maria Landin Nynäshamns stadsplan. För trots att planen har ett sekel på nacken ser man än i dag tydliga spår av ursprungsidéerna.

Annons
Håller än. Mycket är sig likt i Nynäshamn sedan den första stadsplanen antogs. Området där Estö IP ligger i dag, var redan då vigt åt fritidsaktiviteter. Karta: Nynäshamns kommun

Nynäshamn. För 100 år sedan antog Nynäshamns köping den första stadsplanen för staden Nynäshamn. Sedan dess har mycket hänt och stora delar av staden har fått nya detaljplaner. Men mycket av den dåvarande stadsplaneringen lever kvar än i dag.

– Den första stadsplanen håller fortfarande! Man kan till exempel titta på gatunätet som är mer eller mindre intakt. Även kvartersnamnen är desamma, säger Maria Landin, Nynäshamns kommunarkivarie.

Nynäshamns första stadsplan ritades av den välkände arkitekten Per Olof Hallman. Han var mån om att designa staden utifrån de naturliga förutsättningarna som fanns, vilket innebar att många berg och skogsdungar behölls.

Han ville även att invånarna skulle ha nära till offentliga lokaler och ritade in tre centrumområden. Två av dem, Malmtorget och nuvarande Stadshusplatsen, har liknande funktioner än i dag. Det tredje fanns där Svandamsskolan ligger i dag och hette Saluhallen på den tiden.

– Där fanns gott om affärer och man kunde köpa livsmedel, sytillbehör och mycket annat, berättar Maria Landin.

08-587 122 11

Annons
Annons
Annons