Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Muskö till Saint Tropez

En gigantisk lyxyacht designad av Porsche byggs djupt inne i
Musköberget. Vid en första anblick för den tankarna till George Lucas Stjärnornas krig.

Annons
I aktern på yachten finns en badbrygga.

Något så ovanligt som en lyxyatch som byggs i Sverige. Ja, det är sant. I bergrummen den gamla örlogsbasen på Muskö byggs just nu en gigantisk lyxyacht av katamaranmodell vid namn RFF 135.

NP har besökt den fyra våningar höga, 41,2 meter långa och 12,5 meter breda farkosten som ligger vilandes på plintar i en av dockorna i berget. Skrovet, som är gjort i aluminium, skeppades till hit från Vietnam i april i år.

Yachten har en öppen planlösning, men kommer ändå att ha plats för bland annat en presidentsvit, lounge, gästhytter, matsal och ett flertal jacuzzier. Ståendes mitt i fartyget har man fri sikt både föröver och akterut.

Företaget Royal Falcon Fleet, som är stationerade i Singapore, driver projektet i regi av Mr Zaman. Han har tidigare arbetat i Sverige, vilket är en av anledningarna till att man valt att bygga yachten här.

– Om man ska bygga någonting stort måste man samarbeta. I Sverige finns bra samarbeten mellan företag och myndigheter. Här finns ingen korruption, säger Mr Zaman.

Kockum har sin verksamhet i den gamla örlogsbasen och Royal Falcon Fleet hyr i en del av dockan av dem. Kockums, som annars mest sysslar med att bygga och renovera försvarsmaktens båtar, ser mycket positivt på lyxyachtprojektet.

– Det är en rolig utmaning för att det är annorlunda, säger Jakob Kåreland, ansvarig på Kockums.

På Muskö ska yachten ta form för att sedan säljas när den är färdigbyggt. Nästa steg i bygget av RFF 135 är blästring och målning. Båten ska lackas i en metalliclack och allt arbete görs för hand. Bara att måla båten förväntas ta drygt åtta månader.

Yachtens inredning kommer på plats i slutskedet, men redan nu kan man ana detaljer som en bubbelpool på flybridge och en lounge på mellandäck. Både insidan med all dess inredning och utsidan med sina rymdfarkost-drag är designade av Porsche, med undantag för golvmattorna som är specialtillverkade i Dubai.

Förhoppningen är att lyxyachten ska vara klar till nästa sommar. Då körs den troligtvis till Medelhavet eller Caribien, som är de två hetaste ställena för yachtinnehavare just nu, enligt Dennis C Carroll, exekutiv chef på Royal Falcon Fleet. Men redan nu finns planer på att bygga fler fartyg.

Så fort yachten är så pass klar att man kan fylla dockan med vatten och se att fartyget flyter, kommer bygget av ytterligare en RFF 135 att inledas på Muskö. Royal Falcon Fleet planerar att bygga åtminstone tio stycken av samma modell. Priset väntas landa på 35 miljoner euro styck.

– Köper man två kan man få ett bättre pris, säger Dennis C Carroll och skrattar.

Royal Falcon Fleet bygger en lyxyacht i Musköberget.
Annons
Annons
Annons