Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla sedlar fasas ut under 2016

Under 2016 introduceras ytterligare två nya sedlar i Sverige. Nya mynt tas också i bruk och då får man stifta bekantskap med tvåkronor.

Annons
Från och med 1 oktober kommer samtliga sedlar i Sverige att ha det nya utseendet. Då kommer också de nya mynten.

Än så länge kan man använda både de gamla sedlarna och de nya sedlar med Astrid Lindgren, Evert Taube, Imgmar Bergman och Dag Hammskiöld som introducerades i Sverige under hösten.

Den 30 juni 2016 är sista dagen att använda de äldre sedlarna med Selma Lagerlöf (20), Jenny Lind (50) och Gustav Vasa (1 000). Fram till och med den 31 augusti 2016 kan man lösa in dem på banker som hanterar kontanter.

Den 1 oktober 2016 släpps de nya 100- och 500-kronorssedlarna, med Greta Garbo och Birgit Nilsson. Äldre sedlar i dessa valörer slutar att gälla den 30 juni 2017.

I oktober börjar också de nya mynten i valörerna 1, 2 och 5 kronor att börja gälla.Tvåkronan kommer alltså tillbaka, efter många års frånvaro. Tiokronan förändras inte.

Vill man ha stenkoll på sedlar och mynt kan man ladda ned Riksbankens app till sin mobiltelefon. Appen hjälper en att bli påmind om datumen då sedlar slutar att gälla. Ett annat sätt att bli påmind är genom en sms-tjänst. Sms:a Riksbanken start till 71 120.

Annons
Annons
Annons