Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasievalet kan begränsas

Ungdomar i Nynäshamn kan komma att hindras från att söka till kommunala gymnasieskolor i Stockholms stad. De ändringar som Stockholm överväger kritiseras av flera liberala kommunalråd i länet.

Annons
Ungdomar i Nynäshamn och övriga Stockholms län kan söka till vilken gymnasieskola de vill i hela länet. Men nu överväger Stockholms stad att delvis dra sig ur samarbetet.

Ungdomar som bor i Nynäshamn och alla andra kommuner i Stockholms län har möjlighet att söka till vilken gymnasieskola de vill i hela länet.

Nu överväger Stockholms stad att, åtminstone delvis, lämna det samarbete som gör det fria skolvalet möjligt. I en intervju i Dagens Nyheter säger skolborgarrådet Olle Burell (S) att man i Stockholms skolor överväger att inte släppa in några andra än egna kommunmedborgare på de naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och ekonomiska programmen.

Orsaken är att söktrycket är högt och att platserna inte räcker till.

Planerna har fått en grupp liberala kommunpolitiker i Stockholms län – däribland Daniel Adborn (L) i Nynäshamn och Tobias Hammarberg (L) i Haninge – att regera. I en debattartikel skriver de att det är fel att inskränka ungdomarnas valmöjligheter. Dessutom ifrågasätter de om åtgärden skulle leda till den effekt som Stockholms stad tänker sig.

”Att införa begränsningar i tre av de mest populära högskoleförberedande programmen är direkt dumt”, skriver de i debattartikeln.

Annons
Annons
Annons