Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilija Batljan frias i granskningsrapport

Ilija Batljan har inte begått några allvarliga fel som vice vd i fastighetsbolaget Rikshem. Det är slutsatsen i en oberoende granskning av revisionsföretaget KPMG.

Annons
Dokument. I sin kavaj bär Ilija Batljan med sig en utskrift av ett mejl, som visar att en av de anklagelser som har riktats mot honom inte stämmer. Enligt KPMG:s granskningsrapport har Batljan inte gjort några allvarliga formella fel.

Nynäshamns tidigare kommunalråd Ilija Batljan tvingades i december 2015 bort från sitt arbete som vice vd på fastighetsföretaget Rikshem. Han anklagades för att ha initierat en större fastighetsaffär utan att ha informerat Rikshems styrelse och att ha agerat olämpligt i samband med tecknandet av ett hyresavtal för en lägenhet i centrala Stockholm.

Revisionsföretaget KPMG har på Rikshems uppdrag gjort en oberoende granskning av bolaget. I rapporten riktas på flera punkter generell kritik mot Rikshem. KPMG rekommenderar Rikshem att till exempel se över sina riktlinjer kring resor och representation samt förtydliga dokumentationskrav vid redovisning av utlägg.

Granskningen visar också att Ilija Batljan inte har begått några allvarliga fel i de två fall som angavs som skäl för att peta honom från uppdraget som vice vd.

Inga krav fanns på att få styrelsens godkännande för att teckna hyresavtalet för lägenheten.

– Jag bor i Nynäshamn och tänker fortsätta att göra det. Men eftersom jag jobbar och reser mycket har jag länge letat efter en övernattningslägenhet i Stockholm.

– Jag gjorde en intresseanmälan till en privat fastighetsägare och blev så småningom erbjuden att hyra en lägenhet, säger Ilija Batljan till NP.

Har Rikshem tidigare gjort affärer med hyresvärden?

– Ja, men den affären hanterades av en mäklare på sedvanligt sätt. Det var dessutom en mycket lönsam affär för Rikshem.

Ärendet med den större fastighetsaffären gäller en kontorsfastighet i Lund, som Ilija Batljan genom ett eget bolag lade ett bud på. Köpet blev aldrig av.

– Min tanke var att både investera i och skaffa kontorslokaler till IT-bolag, i och med att jag själv genom åren har varit delägare i olika IT-bolag.

Till intervjun med NP har Ilija Batljan med sig en utskrift av ett mejl, som visar att han frågade styrelseordföranden Mats Mared om lov att få genomföra den planerade affären. Att Batljan informerade styrelsen framgår också i granskningsrapporten. KPMG anser dock att han borde ha frågat styrelsen i ett tidigare skede, redan innan han lade budet.

Även om Ilija Batljan har avsatts från uppdraget som vice vd är han fortfarande anställd av Rikshem. Företaget har inte haft någon grund för att säga upp honom.

– Jag jobbar inte längre för Rikshem, men jag kommer att vara anställd fram till sommaren. Det är ledsamt att lämna bolaget, som jag har varit med om att grunda och fått att växa.

– Den plan som jag arbetar med nu är att stanna i fastighetsbranschen och att börja bygga upp något nytt.

Annons
Annons
Annons