Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrationsprojekt hjälper seniorer med it-frågor

Undrar du hur man lyssnar på musik via datorn eller funderar du på vad en app är? Vill du kanske bara hänga med bättre när barnbarnen pratar om datorer? Då är helgens internetkaféer rätt plats.

Annons
Integration och teknik. Meningen med internetkaféerna är att ungdomar ska hjälpa seniorer med teknik, samtidigt som de själva får chansen att öva på sin svenska.

Lördagen den 6 februari klockan 11 får biblioteken i Nynäshamn och Ösmo besök av ungdomar från projektet it-guide.se. Under tre timmar kommer pensionärer från kommunen att kunna ställa sina teknikfrågor till unga it-specialister.

– Man kan fråga om allt som har med datorer, surfplattor och mobiltelefoner att göra, säger Omar Aweis, administratör på it-guide.se.

– Vi har drivit liknande projekt i flera år runt om i Sverige och brukar få frågor om allt ifrån hur man betalar räkningar med sin surfplatta, till hur man lägger in bilder från digitalkameror i datorn eller vad sociala medier kan användas till.

I Nynäshamn kommer det att finnas två ungdomar på plats för att hjälpa till och i Ösmo kommer det att finnas en. Gemensamt är att de alla har kommit till Sverige under de senaste åren.

– Ungdomarna vill verkligen integreras i det svenska samhället och passar på att dela med sig av sina teknikkunskaper. Så det är ett fint projekt där unga och äldre kan hjälpa varandra.

Internetkaféerna kommer att arrangeras varje lördag i Nynäshamns bibliotek, varannan lördag i Ösmo bibliotek och varannan onsdagsförmiddag på Rosengården.

Annons
Annons
Annons