Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stänger av ännu en chef

Ännu en nyckelchef i Nynäshamns kommun har stängts av från sitt arbete för utredning. Men kommunalråden Anna Ljungdell (S) och Daniel Adborn (L) delar inte bilden att kommunen behandlar sina anställda dåligt och har en dålig arbetsmiljö.

Annons
Kommunalråden Anna Ljungdell (S) och Daniel Adborn (L) anser inte att det faktum att chefer stängs av och lämnar sina jobb har något med den hårt kritiserade arbetsmiljön på Nynäshamns kommun att göra.

De två kommunalråden, som också är ledamöter i kommunstyrelsens personalutskott, säger att de inte känner igen bilden av att Nynäshamns kommun skulle behandla sina chefer och tjänstemän illa och har svårt att behålla dem. Vad gäller tvisteärenden har varje fall sin egen historia och bör betraktas var för sig, menar de.

– Enligt en nyligen gjord uppföljning har vår personalomsättning legat på cirka 10 procent. Pensioneringarna borträknade ligger vi på cirka sju procent. Det är inte mycket jämfört med många andra arbetsplatser. I dag är det normalt att man söker sig till nytt arbete efter tre-fem år, säger Daniel Adborn.

Kommunen måste ta ansvar för att arbetet sköts på professionellt sätt. Och då har cheferna en nyckelroll, poängterar Anna Ljungdell. Därför genomförs ett chefsutbildningsprogram i organisationen just nu.

– Och den högsta ledningens ansvar är att säkerställa att cheferna har förutsättningar men också förmåga att utföra det som de har ansvar för, säger hon.

Efter förra vårens turbulens aviserade kommunen att man skulle vidta åtgärder för ett bättre arbetsklimat. Det arbetet har påbörjats och fortsätter, säger Anna Ljungdell.

Mot bakgrund av att ännu en chef nu har stängts av – finns det inte skäl att låta en extern utredning granska om kommunen behandlar sin anställda på ett korrekt sätt? Det krävde 15 politiker i ett öppet brev i våras.

– Huvudpoängen i det kravet handlade om att medarbetare upplevde att de inte vågade säga vad de tycker. Vi har tagit den signalen på allvar och har jobbat för att ska bli tydligt att det finns flera vägar att gå om man upplever att man blir illa behandlad, känner sig kränkt eller upplever att man inte får det stöd som man behöver för att kunna göra ett bra jobb, svarar Anna Ljungdell.

– Det är viktigt att medarbetarna berättar om vad de upplever inte fungerar i organisationen eftersom det är bra för organisationens utveckling.

Flera av de anställda som har kontaktat NP säger att den högsta ledningen har viktig del i arbetsklimatsproblemen. Hur hanterar personalutskottet detta?

– Den kritiken måste vi naturligt ta till oss, och den signalen har också nått fram till den högsta tjänstemannaledningen, vad jag uppfattar, svarar Anna Ljungdell.

– Jag vill också lyfta fram att den yttersta förvaltningsledningen får hantera de allra svåraste ärendena. Det vore kanske enklast för dem på ett personligt plan att inte agera utifrån den information de får, men det ligger i chefsuppdraget att hantera också svåra frågor.

Vågar man ta en anställning som chef i Nynäshamns kommun, med tanke alla vittnesmål om den dåliga psykosociala arbetsmiljön?

–Ja, det gör man, säger Daniel Adborn.

– Det är klart man gör. Vi får många sökande vid rekryteringarna och jag tror att de som söker till oss ser att Nynäshamn är en spännande kommun och vill bidra till en positiv utveckling, säger Anna Ljungdell.

Annons
Annons
Annons