Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill inte ge flicka ledsagare

Nynäshamns kommun vänder sig till kammarrätten eftersom man inte vill erbjuda ledsagare till tonårsflicka med funktionshinder.

Annons

En tonårsflicka och hennes familj fick i januari rätt i Förvaltningsrätten efter att Nynäshamns kommun för ett år sedan nekat familjen den ledsagarservice enligt LSS som man önskade för dottern. Men nu har kommunen överklagat till kammarrätten.

Flickan, som är i de sena tonåren, har på grund av ett funktionshinder svårt med gränssättning, planering och struktur. Hon har svårt med impulskontroll och kan till exempel följa med obekanta, försvinna hemifrån i flera dagar och utsätta sig för farliga situationer.

Familjen har begärt att hon ska få en ledsagare som följer med henne till och från skolan, och som är med henne tills mamman kommer hem från jobbet. Men kommunen har nu alltså överklagat igen. Man anser att ledsagarservice är till för den som inte kan förflytta sig mellan två platser, vilket man anser att flickan kan. Syftet med ledsagarservice är ”inte att hindra någon från att rymma”, skriver kommunen.

Annons
Annons
Annons