Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraven mot skolorna har kostat miljoner – Nynäshamn är en av de kommuner som fått flest föreläggande med viteskrav

Nynäshamn är en av de kommuner i landet som fått flest viteskrav på sig från Skolinspektionen de senaste åren.

Annons

Det är tidningen Dagens Samhälle som undersökt hur många förelägganden med viteskrav Skolinspektionen ställer ut till skolor som inte lever upp kraven.

Läs också: Så ska bristerna i skolan rättas till

Antalet utdömda viten har ökat kraftigt de senaste åren. 2013 utdömdes 22 viten totalt, förra året var det 101 och hittills år rör det sig om 97 utdömda viten.

En förklaring, enligt tidningen, är att skollagen ändrades 2015. Sedan dess är skolinspektionen skyldig att kräva viten när de hittar brister som allvarligt försvårar elevernas förutsättningar att nå undervisningens mål.

Gången är att Skolinspektionen gör ett besök i skolan, om man hittar brister som måste åtgärdas kan man komma med ett så kallat föreläggande om vad som måste göras.

Läs också: Skolinspektionen totalsågar Nynäshamn

Man kan också utdela ett föreläggande med vite, då måste problemen lösas inom en viss tid, annars vänder sig Skolinspektionen till förvaltningsrätten som kan döma skolans huvudman att betala vite.

Nynäshamn är en av de kommuner i landet som fått flest förelägganden mellan 2011 och 2016, elva stycken med ett totalt vitesbelopp på 2,2 miljoner kronor.

I Tidningens lista över de kommuner som fått flest viten hamnar kommunen därmed på femte plats.

Annons
Annons