Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot planer på att lägga ned 861:an

Kommunalrådet Anna Ljungdell (S) förvånas inte över Nobinas planer att lägga ner buss 861. Hon kritiserar dock landstingspolitikerna för att de frånsäger sig ansvaret för trafikens utformning.

Annons
Hotad. Nynäshamns kommun menar att buss 861 fyller en viktig funktion i en växande kommun med många pendlare.

Nobina har planer på att lägga ned busslinje 861, mellan Nynäshamn och Gullmarsplan.

Enligt Nynäshamns kommunalråd Anna Ljungdell (S) pågår det inte någon dialog mellan Nobina och kommunen i frågan om buss 861, åtminstone inte på kommunledningsnivå. Men nedläggningsplanerna kommer inte som en blixt från klar himmel.

– Landstinget har velat lägga ner linjen sedan den startades. Vi har dock alltid varit tydliga med att 861:an är en viktig del i en tillväxtregion och borde ingå i SL:s ordinarie utbud, säger Anna Ljungdell.

Nobinas utökade befogenheter att styra trafiken gillas inte av Anna Ljungdell.

– Det är svagt att landstinget frånsäger sig ansvaret för den skattefinansierade kollektivtrafiken på det här sättet. Ett privat bolag ska inte besluta över sådan samhällsservice.

Hon anser att SL tänker fel när man menar att bussen fyller samma funktion som pendeltåget.

– 861:an står för en ny kvalitet i utbudet, och kommer även att behövas med tanke på kommande stora byggprojekt på pendeln.

Om det är olönsamt att köra bussen tom på tillbakavägen, tipsar Ljungdell om att det även finns många stockholmare som pendlar till Nynäshamn.

Annons
Annons
Annons