Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojour kan öppna i februari

Kvinnojouren Pax kan öppna i Nynäshamn i februari nästa år. Man för i dag samtal med kommunen om förutsättningarna för det utökade stöd som krävs.

Annons
I februari hoppas Pax kvinnojour, som organiseras under Unizon, kunna öppna.

Nynäshamn. Det har inte funnits någon kvinnojour sedan den förra jouren lade ner våren 2015. Vänsterpartiet har dock tagit strid för kvinnojouren genom att kräva att skattemedel avsätts till en kvinnojour i utbyte mot ett valtekniskt samarbete med (S), (L) och (MP).

Efter många turer ser det nu ut som det kommer att öppna en kvinnojour i samma lokaler som den gamla.

– Det går framåt, men sakta. Vi känner bra stöd från kommunen. De är positiva. Det vore heller inte hållbart att öppna innan vi har hunnit utbilda våra volontärer, säger Gabriella Troillert Niva, ordförande i kvinnojouren Pax.

Kvinnojouren har velat ha ett mer långvarigt ekonomiskt stöd från kommunen. Det tror man nu ska gå att ordna genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, en form av finansiellt stöd som också ställer lite högre krav på utföraren/föreningen.

Ett problem är att nya riktlinjer från Socialstyrelsen innebär att kvinnojouren Pax inte kan få statligt stöd innan man har funnits i två år. Därför har man sökt pengar ur Nynäshamns kommuns folkhälsomedel.

Kvinnor som i dag är i behov av hjälp kan ringa kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 eller socialtjänsten. Telefon efter kontorstid: 08-778 48 60 (Socialjouren Södertörn).

Annons
Annons
Annons