Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Lagunen vid Nynas ska sugmuddras enligt domstolens beslut

Den förorenade lagunen, som ligger mellan havet och Nynas raffinaderis landområde i Nynäshamn, ska renas genom sugmuddring. Det har Mark- och miljödomstolen bestämt. Saneringen planeras dras i gång i sommar.

Nynas raffinaderi sett från vattnet. Mark- och miljödomstolen har nu beslutat om slutliga villkor för saneringen av en oljeförorenad lagun som finns mellan havet och raffinaderiets landområde.

I sin dom slår Mark- och miljödomstolen fast att lagunens oljeförorenade sediment ska tas upp genom sugmuddring. På de ställen där sugmuddring inte är möjlig får man grävmuddra sedimenten i stället.

Området, där dessa arbeten ska göras ska avgränsas med så kallade siltgardiner för att minska risken för att de uppgrävda sedimenten åter förorenar bottenytor som redan har sanerats. Enligt domstolens beslut ska Nynas också föreslå ett kontrollprogram för upptagning och avvattning av sedimenten samt för utsläpp av avvattningsvatten.

Nynas har ansökt om domstolens beslut om saneringens slutliga villkor tidigare än planerat. Enligt en tidigare dom behövde bolaget göra detta senast maj 2018. Men enligt bolagets tidigare utsago till NP ville man göra det nu för att man ska hinna rena lagunen före raffinaderiets nästa planerade underhållsstopp 2019. Då påbörjas också sluttäckningen av raffinaderiets deponi för oljeförorenade jordmassor. Båda åtgärderna kräver stora personella resurser.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons