Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö till förskolan trots nya lokaler

Bristen på förskoleplatser i Nynäshamn kommer inte att kunna lösas med kort varsel. Även med de två planerade moduler som ska byggas på förskolorna Rumba och Vansta återstår 25 barn i kön inom Nynäshamns tätort.

Annons
Fuktskadade Humlans förskola i Nynäshamn ska rivas och ge plats åt en större förskola.Foto: Kristina Laitinen/arkiv

En förskolekris har uppstått i Nynäshamns kommun på grund av att hela fyra förskolor inom loppet av tre år har fått evakueras, då man har upptäckt fuktskador i byggnaderna.

Längst kötid till förskolan är det i Nynäshamn. Den nya modulbyggnad som ska byggas på Rumba förskola räcker inte för att lösa situationen.

– Vi har nu 50 barn som önskar plats under våren i Nynäshamns tätort, kön förändrar sig hela tiden. Vi kommer att kunna erbjuda cirka hälften plats när modulen är på plats, säger Christel Bäckström, tillförordnad chef för förskolorna.

Kommunen räknar med att alla som i dag står i kö till förskola i Ösmo inom kort ska kunna erbjudas plats på Vansta förskola, när man flyttar dit en modul från evakuerade Backlura förskola.

Nynäshamns kommun har en skyldighet att erbjuda alla som vill förskoleplats någonstans i kommunen. Exakt vad som händer med de barnfamiljer som ännu saknar plats vet man inte i dag. Ett fåtal har valt att söka plats i Sorunda i stället, enligt Christel Bäckström.

– De övriga ser vi över andra lösningar för, säger hon.

När situationen förhoppningsvis har löst sig längre fram är det enkelt att byta till en förskola i ens egen ort, berättar Christel Bäckström.

Enligt kommunens fastighetsavdelning är markarbeten påbörjade på Rumba förskola och modulen är under produktion hos tillverkaren. Gällande Vansta måste man först ordna med bygglov innan modulen kan flyttas.

Parallellt pågår en upphandling av byggandet av en ny förskola där Humlan, en av de andra fuktskadade förskolorna, ligger i dag. Den nya förskolan kommer att kunna ta emot omkring dubbelt så många som i dag. Den får sex avdelningar och kapacitet för 120 barn, berättar kommunens fastighetschef Mattias Bolt.

Vinnaren av upphandlingen tecknar ett ramavtal, vilket innebär att det vinnande byggföretaget enklare kan anlitas för fler liknande beställningar.

– Det är tacksamt eftersom det gör att vi inte behöver göra nya upphandlingar för varje nytt bygge, säger Mattias Bolt.

Nynäshamns kommun utreder för närvarande vad som ska hända med förskolorna Ankaret och Backlura. Backlura har problem med fuktskador i samma utsträckning som Midgård, som nyöppnade i höstas efter ett års renovering, berättar Mattias Bolt.

Utöver det har Backlura förskola även för lågt i tak.

– Det gör att förskolan egentligen inte uppfyller Boverkets krav, och vi måste ta ställning till om det då är värt att renovera eller om vi måste bygga nytt, säger Mattias Bolt.

Mattias Bolt, fastighetschef, tror att modulerna i Nynäshamn och Ösmo kan vara på plats inom kort. Foto: Kristina Laitinen
Annons
Annons
Annons