Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att ändra sitt efternamn

Att byta sitt efternamn eller ändra stavning på det är inte svårt. Man vänder sig till PRV – som till och med kan erbjuda ett förslag till nytt namn.

Annons
PRV föreslår alternativ som ”Bokborg”, ”Glennpalm” eller ”Brixströmmen” för personer som vill byta efternamn. Om man ansöker om att få heta till exempel ”Aniara” eller ”von Tossig” kommer man att få avslag. Man får inte heller byta namn till ”Zlatansson”, såvida man inte har särskilt starka skäl att försöka övertyga PRV med.

Många olika orsaker kan ligga bakom att en person vill byta eller förändra stavningen på sitt efternamn. Om man vill göra det ska man fylla i en blankett som man skickar till Patent- och registreringsverket (PRV).

Att ändra stavning på sitt efternamn är i normala fall inga problem. Förändringen måste dock vara sådan att uttalet, enligt normala uttalsregler, blir detsamma som tidigare.

Enkelt är också att byta till ett efternamn som man själv har hittat på. Om fantasin tryter finns en funktion på PRV:s webbplats, som man kan använda för att få förslag. När man har bestämt sig är det bara att fylla i ett formulär.

Att byta till ett befintligt efternamn kan också gå bra. Beroende på vilket befintligt namn man vill ta kan man dock behöva ha särskilda skäl.

I namnlagen finns bestämmelser om vilka namn som man inte får ta. Det är inte tillåtet med namn som väcker anstöt eller som kan vilseleda allmänheten.

Man får till exempel inte heller heta något som kan förväxlas med ett allmänt känt efternamn från en utdöd släkt, ett allmänt känt utländskt efternamn, ett varumärke, ett konstnärligt verk eller någon annans specifika artistnamn.

Annons
Annons
Annons