Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M) vill ge personer med adhd bättre förutsättningar

Hur ska Nynäshamns kommun förbättra förutsättningarna för personer med neuropsykiatriska funktionshinder som adhd och Aspergers syndrom? Den frågan kommer Moderaterna i Nynäshamn att ställa vid nästa kommunfullmäktige, berättar oppositionsrådet Roland Dehlin (M).

Annons

Moderaterna i Nynäshamn har ganska länge varit kritiska till hur de styrande partierna (S) och (FP) prioriterar barn i behov av särskilt stöd i förskola och skola. Stödet till dessa personer och deras anhöriga fungerar helt enkelt inte tillräckligt bra, säger Nynäshamns oppositionsråd Roland Dehlin (M).

Partiet baserar sin ståndpunkt främst på egna erfarenheter, men också på signaler från allmänheten och NP:s artikelserie om neuropsykiatriska funktionshinder.

– Vi har personer inom partiet som har barn med funktionshinder. Med de erfarenheterna kan vi konstatera att barn med adhd och liknande funktionshinder behöver mer stöd i förskola och skola. Stödet till dessa familjer fungerar inte tillfredsställande i Nynäshamns kommun.

För att diskutera vad politikerna kan göra för att underlätta arbetet hade Moderaterna bjudit in föreläsaren Lasse Andersson som har diagnosen adhd och drag av Aspergers syndrom. I NP har Lasse Andersson beskrivit sig som en välfungerande, välutbildad fembarnsfar med stora problem i livet.

– Det var oerhört nyttigt att höra honom berätta. Det bekräftade vår bild av att det finns stöd i skolan, men att det inte är tillräckligt. Om man inte gör något i ett tidigt skede kan det få stora konsekvenser för individen, deras anhöriga och samhället i övrigt. I det ingår missbruk, utanförskap, kriminalitet och social isolering, säger Roland Dehlin.

Just nu håller partiet på att skriva på en interpellation till kommunfullmäktige i Nynäshamn där man ställer frågan vad de styrande partierna tänker göra för att förbättra stödet till personer med neuropsykiatriska funktionshinder.

– Vi kommer att ställa den vid nästa kommunfullmäktige, säger Roland Dehlin.

Annons
Annons