Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga djur tog över stan

Men vad i ... nynäshamnarna har gnuggat sig i ögonen mer en en gång den här veckan när hotellen i stan fullkomligt har översvämmats av folk i djurdräkter. NordicFuzzCon är Skandinaviens största största ”furrykonvent”.

Annons

En kattliknande varelse konverserar artigt en räv vid receptionen när NP kliver in i Utsikten Meetings foajé. Steinar Eliassen, en av arrangörerna av NordicFuzzCon, Skandinaviens största furrykonvent, presenterar sig. Det är 525 deltagare på plats, berättar han.

– För oss är det rekord. Vi har fyllt tre hotell i Nynäshamn den här gången.

Det är ”furries” – personer med intresse för förmänskligade (antropomorfiska) djur – från hela världen på plats. Just nu är det fri aktivitet eftersom den planerade paraden i Nynäshamn blev inställd på grund av vädret.

I den stora salen intill foajén rockas det rockring och leks för fullt till tonerna av Ylvis ”What does the fox say” och Gene Kellys ”Singin’ in the rain”. Kameror smattrar, poser intas. När förskolan Lysmasken kommer på besök sätter sig många furries på golvet och bollar och leker med barnen, som i början är lite skeptiska men sedan verkar tycka att de stora gosedjuren är helt okej.

Tecknade serier, fantasy och science fiction har inspirerat till rörelsen, som startade i USA på 1980-talet. I Nederländerna är det jättestort, säger Steinar Eliassen, och i England. Men hedersgäst det här året är ”Silverfox” som har kommit hela vägen från Malaysia.

Varför gör man det här, kanske någon undrar. Steinar Eliassen förklarar att det är väldigt personligt för en del, medan andra bara tycker att det är roligt att ha kostymen på sig. Kostymerna ja, de kan kosta allt från några tusen upp till 50 000 kronor, berättar han.

Annons
Annons
Annons