Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukare dog efter bristande uppföljning

Nynäshamns kommun följde inte upp ärendet och tog inte en orosanmälan på allvar. Det ledde till att en missbrukare dog. Nu får kommunen kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons

Ärendet tog sin början förra sommaren. Missbrukaren var beviljad stöd för att komma ifrån sitt missbruk. Men insatsen avslutades innan den hann påbörjas, uppger kommunen. Anledningen ska ha varit för att missbrukaren inte kom på avtalade tider och även ska ha uttryckt att hen inte önskade hjälp.

IVO anser att beslutet var felaktigt och strider mot gällande lagstiftning. Man menar att kommunen borde ha ansträngt sig mer för att förmå missbrukaren att komma från sitt missbruk. Därför riktas nu kritik mot kommunen. I ärendet framgår det också att kommunen borde ha dokumenterat ärendet bättre. Bland annat finns ingen dokumentation av hur insatsen har utförts eller följts upp.

En anhörig ska också ha gjort en orosanmälan, något som kommunen inte heller har följt upp. Enligt IVO hävdar kommunen att anmälan inte var så allvarlig att den uppfyllde kriterierna för tvångsvård av den enskilde.

Missbrukaren avled i september. IVO menar att dödsfallet kunnat hindras och kräver nu att socialnämnden säkerställer sina rutiner för uppföljning i missbruksärenden.

– Sådant här ska inte behöva hända, säger Ola Hägg (S), socialnämndens ordförande.

– Vi har haft regelbunden uppföljning. I det här fallet har vi gjort vad vi kunnat för att få personen att välja bort sitt missbruk. Men IVO menar att kommunen borde göra mer även om det redan gjorts väldigt mycket. Nämnden kommer givetvis att följa IVO:s beslut och på nytt gå igenom ärendet.

Annons
Annons
Annons