Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittfilskörning kan ge böter

Att ligga och ”cruisa” i mittfilen på motorvägen är ett trafikbrott. Ändå förekommer det systematisk i trafiken på Södertörn.

Annons
Kan bli böter vid mittfilskörning. Trafikanter som kör i mittfilen utan god anledning, såsom omkörning av långsamtgående fordon, kan få böter på 500 kronor. Foto: Carina Albin/arkiv

trafik. I Trafikförordningen står det att motorfordon ska framföras i höger körfält där hastighetsgränsen överstiger 70 km/h. Då man inte får köra om på höger sida, och i och med att man ligger kvar i mittfilen, blockerar man trafiken och köer bildas.

I februari 2015 gjorde Södertäljepolisen insatser mot trafikanter som körde i mittfilen. Nu har polisen i Haninge/Nynäshamn studerat trafiken vid Haningepåfarten norrut på väg 73.

”Ungefär hälften av bilisterna valde att åka ut i mittfilen omedelbart efter att den heldragna linjen tar slut vid trafikplats Handen, norrut. De kör som om det handlade om en vanlig påfart, men blir sedan kvar i mittfilen oavsett trafiksituation”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Denna gång delades inga böter ut till de trafikanter som bröt mot trafikregeln. I stället påtalade polisen hur regeln lyder och faktum är att de flesta kände till regeln.

”De vi stoppade och pratade med var medvetna om den. Att man trots det ändå kör så känns ju bara märkligt och ingen hade någon bra förklaring på det”, skriver polisen Facebooksidan.

Polisen tittade också på aggressiv körstil och dåligt avstånd till framförvarande fordon.

08-587 122 11

Annons
Annons
Annons