Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning av 861:an ger längre restid

Arbetspendlare från Nynäshamn får stå ut med längre restid till Stockholm när Nobina lägger ned buss 861. Men när Citybanan öppnar 2017 kan pendeltågen gå snabbare – om SL vill.

Annons
När buss 861 läggs ned kommer det att ta längre tid för många arbetspendlare från Nynäshamn att åka kollektivt till jobbet.

Enligt tidtabellen tar det 50 minuter att resa från Nynäshamn till Gullmarsplan i Stockholm med buss 861. I realiteten går det ofta lite snabbare än så. Om man ska vidare till centrala Stockholm tar en tunnelbanetur från Gullmarsplan till T-centralen 10 minuter.

Att bussbolaget Nobina nu planerar att lägga ned 861:an innebär att arbetspendlare som brukar åka bussen får längre restid. En tur med pendeltåget från Nynäshamn till Stockholms C tar en timme och sju minuter.

När den nya Citybanan öppnar 2017 finns dock en möjlighet för pendeltåget att slå 861:an i restid. En utredning som Stockholms läns landsting har gjort (och som NP har berättat om tidigare) visar att restiden med pendeltåg från Nynäshamn till Stockholms C kan reduceras till 57 minuter, om tågen hoppar över vissa stationer.

Det är dock långt ifrån säkert att SL kommer att välja en sådan i lösning. I samma utredning presenteras också ett alternativ som innebär att man från Västerhaninge och norrut satsar på att införa tätare pendeltågstrafik än i dag. På det alternativet har Nynäshamn inget att vinna.

Annons
Annons
Annons