Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio bilar drivs av bensin eller diesel

Antalet bilar ökar i Nynäshamns kommun. Endast en lite andel drivs med alternativa drivmedel.

Annons
Antalet bilar ökar i Nynäshamns kommun.

Biltätheten, det vill säga andelen invånare som äger en bil, har ökat i Nynäshamns kommun. Under de senaste tio åren har biltätheten i kommunen ökat från 41,5 bilar till 43,1 bilar per 100 invånare. Det enligt myndigheten Trafikanalys som utvärderar svensk transportpolitik.

– Med tanke på biltrafikens klimatpåverkan och trafikträngseln i vissa regioner kan man fråga sig om det är hållbart med en fortsatt ökning av antalet bilar, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys i ett pressmeddelande.

Under 2015 kunde 6,6 procent av bilarna i Nynäshamn drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, en ökning från 0,6 procent 2005. Samtidigt har andelen bilar som drivs med diesel ökat från 4 till 27 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 95 till 66 procent.

Miljömålsberedningen har föreslagit att tidigarelägga Sveriges klimatmål, inga nettoutsläpp, till år 2045. Mot bakgrund av det är det bekymmersamt att övergången till alternativa bränslen går så långsamt i Nynäshamn, menar Anette Myhr.

Annons
Annons
Annons