Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik minskar utsläppen från Nynas

Nynas raffinaderi är den största enskilda källan för koldioxidutsläpp i Nynäshamns kommun. Efter investeringar på 814 miljoner kronor har raffinaderiets årliga koldioxidutsläpp minskat med 22 miljoner kilo på fem år.

Annons
Maria Fröberg är miljö- och säkerhetschef på Nynas.

En orsak till att koldioxidutsläppen har minskat är att raffinaderiet bytte ut sin vätgasanläggning 2010, berättar Nynas miljö- och säkerhetschef Maria Fröberg. Året därpå byttes också råvaran till den.

– Tidigare använde vi lättbensin, men nu använder vi naturgas som ger mycket mindre koldioxidutsläpp. Det bytet motsvarar en reduktion på 22 till 28 tusen ton koldioxid per år. Samtidigt har raffinaderiet börjat att arbeta systematiskt med ett energiledningssystem för en allmän energibesparing. Det har gett effekt även på koldioxidutsläppen, säger Maria Fröberg.

Till de stora energisparåtgärderna hör inköp av en stor värmeväxlingsanläggning. Den förvärmer den inkommande råoljan, som ska till destillationsanläggningen. Också facklingen har optimerats för att minska koldioxidutsläppen.

Investeringarna har kostat 814 miljoner kronor.

Raffinaderiet fortsätter att studera hur utsläppen av koldioxid kan minskas också i fortsättningen. Det görs även för att möta upp utsläppsnivåerna inom EU:s handelssystem för koldioxid, där mängden koldioxidutsläpp som tilldelas raffinaderiet minskar för varje handelsperiod. Men det går inte att sänka utsläppen till noll med dagens teknik, enligt Nynas.

År 2014 släppte raffinaderiet ut 137,4 miljoner kilo koldioxid i luften.

Annons
Annons
Annons