Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kyrkoherden prioriterar unga

Nynäshamns nya kyrkoherde Veronica Lindgren, ser fram mot att prioritera barn- och ungdomsverksamheten i församlingen. Det är frågor som hon brinner för, och som hon även tidigare har ägnat mycket tid åt. Tid är också viktigt för nya kyrkoherden. ”Jag vill göra ett bra arbete och ändå kunna säga att jag har gott om tid!”

Annons

Nyligen tillträdde Veronica Lindgren på sitt nya jobb som kyrkoherde i Nynäshamns församling. Därmed är hon tillbaka i sin hembygd, men bostaden finns i Enskede. Veronica Lindgren är inte bara ny kyrkoherde i Nynäshamn. Det är hennes första uppdrag som kyrkoherde.

– Att vara kyrkoherde innebär att jag leder både det andliga arbetet och det rent praktiska, säger hon. I det arbetet kommer jag att ha nytta av min ekonomiutbildning.

Från början fanns inte en tanke i Veronica Lindgrens huvud, att hon skulle bli präst. Faktum är att hon tyckte kristna var konstiga. Själva andligheten hade hon inga problem med, men de där kristna personerna.

– I mitt barndomshem utövade vi ingen specifik religion, och vi sällan i kyrkan, berättar hon.

Som 18-åring flyttade hon till en moster på Island och arbetade med att rensa fisk. Det höll hon på med ett halvår, sedan bar det av till Uppsala och ekonomistudier på universitetet. Men Veronica Lindgren kände sig aldrig hemma i den där ”tjäna-pengar-eran” som började blomstra i slutet av 1980-talet, så hon hoppade på ett restaurangprojekt, och drev en vegetarisk krog i några år. Det var där, på restaurangen, som hon kom att tala med en stamkund som tjatade på Veronica att börja sjunga gospel.

– Jag sjöng jazz på den tiden och han tyckte jag skulle prova gospel. Till slut kom jag i kontakt med Betlehemskyrkan och prästen där. Man kan säga att jag kom in i kristendomen genom gospelsången, jag sjöng mig in i tron.

I 30-årsåldern konfirmerades hon, och insåg att det här med religion och kristendom var hennes grej. Och på den vägen är det.

– Jag var så rädd att alla mina vänner skulle dissa mig, säger Veronica Lindgren. Att de skulle tycka att jag blivit konstig, eller så.

Så blev det inte. Alla vännerna tyckte det var jättespännande att hon valde att studera till präst. Hon prästvigdes 2008 och närmast kommer Veronica Lindgren från Grödinge församling, där hon trivts alldeles utmärkt.

Barn- och ungdomsverksamheten ligger henne varmt om hjärtat och i Grödinge fick ungdomarna tillsammans med prästen göra gudstjänster med teman speciellt för de unga.

– Det står uttryckligen i kyrkoordningen att barnen har en särställning inom kyrkan, påpekar Veronica Lindgren.

– Och Jesus sade; ”Låt barnen komma till mig!”

Annons
Annons
Annons