Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynas vill bygga ut när efterfrågan ökar

Efter en tids lågkonjunktur märker Nynas raffinaderi i Nynäshamn åter en ökande efterfrågan på nafteniska specialprodukter. Därför har Nynas ansökt om, och fått, en förlängd tid för att bygga klart anläggningar som lades i malpåse under konjuktursvackan.

Annons
Nu när konjunkturen har vänt uppåt vill Nynas utvidga sin anläggning i Nynäshamn.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har beslutat att förlänga tiden för byggandet av raffinaderiets anläggningar som skulle ha byggts klart till den 31 december 2015. Det gäller en anläggning för hårdhydrering, en anläggning för survattenstripper, en aminanläggning, en hetoljepanna och vissa cisterner.

Dessa byggprojekt har inte förverkligats på grund av lågkonjunkturen som följde efter finanskrisen 2008 och som gjorde att efterfrågan på naftenska specialoljor och bitumen minskade.

Men nu, efter att marknaden åter har hämtat sig, vill Nynas åter ta itu med dessa projekt.

Enligt Maria Fröberg, som är miljö- och säkerhetschef på raffinaderiet i Nynäshamn, kommer det dock att dröja innan byggena kommer i gång.

– Det tar ganska lång tid att projektera en anläggning vilket gör att det kommer att dröja flera år innan man kommer att se något av de här anläggningarna.

En utökning av produktionen kräver också att flera typer av tunga råoljor, som ska användas i produktionen, kommer att utvärderas.

De nya anläggningarna ska tas i bruk senast den 31 december 2023.

Annons
Annons
Annons