Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Temafritids är djuren i centrum

Hästar och hundar, men också bågskytte, är det som gäller på Temafritids djur och natur. Temafritids är en ny form av fritids där eleverna får välja ett tema för terminen.

Annons
Den imponerande dobermannhanen Quaiser visar sig vara en riktig goskille och dimper ner i Hampus Ljungdells knä. Det är tredje gången som Quaiser och Isis är med på temafritids, berättar Johana Lahti från Hundoasen. Foto: Helene Skoglund

På golvet i samlingsrummet ”Klubbis” på Nynäshamns ridklubb ligger dobermannhanen Quaiser med ögonen slutna och blir klappad. Han har lagt huvudet i Hampus Ljungdells knä. Intill tränar Leah Blomberg dobermanntiken Isis genom att lägga godis på hennes ena tass. På Temafritids djur och natur är aktiviteterna inriktade på hästar och hundar men också bågskytte.

– Totalt har vi tio anmälda barn, det brukar vara mellan sju och åtta barn här varje gång. Men det finns plats för fler, berättar Åsa Blidborg, ledare på Temafritids djur och natur.

Barnen droppar in lite vartefter när de har slutat skolan. Mellanmål serveras för den som vill ha. Olika dagar betyder olika aktiviteter, men just i dag är hunddagiset Hundoasens Johana Lahti på besök med Quaiser och Isis, vars ägare ”lånar ut” sina hundar emellanåt. Även andra har varit med, berättar hon. Då lär sig barnen också om olika raser.

Hampus och Leah och deras kompisar Joel Blidborg och Felicia Jonasson som NP träffar, är mycket nöjda med sitt fritids. Varannan fredag kommer bågskytteklubben.

– De ska lära oss hur man skjuter från hästryggen när vi har lärt oss att rida lite mer, det ska bli jättekul! säger Leah Blomberg.

Två grupper turas om att vara med hästarna olika dagar i veckan. Att lära sig borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa är en viktig del av det hela.

– Att träna sig att umgås med och hantera stora djur som hästar är väldigt utvecklande, säger Åsa Blidborg.

Förutom att rida i skog eller i paddock, träna bågskytte och sköta om hästarna är aktiviteterna skiftande – eller vad sägs om hästskokastning och kluriga lekar?

Leah Blomberg dobermanntiken Isis genom att lägga godis på hennes ena tass. Foto: Helene Skoglund
Hästarna blir ordentligt ompysslade. Här är det Portus som får en omgång kärlek. Foto: Helene Skoglund
Joel Bildberg.
Leah Blomberg.
Felicia Jonasson.
En av stallets fyra katter.
Annons
Annons
Annons