Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöräddningsteam hemma från Samos

Frivilliga nynäshamnare har i omgångar åkt för att delta i räddningsarbetet i Medelhavet. Team 8 har gjort en kort film om räddningsarbetet vid Samos.

Annons

– Det tar tid att bearbeta intrycken efter en resa som den här, tankemässigt ligger man efter, säger Joakim Atterstam, som tillsammans med Lars-Göran Uthberg och Christian Reimers var de senaste i raden av nynäshamnare från Sjöräddningssällskapet som deltog i insatsen.

Teamet kom hem den 1 februari efter två veckor på Samos. Under en stor del av arbetstiden hade de go-pro-kameror på sig själva eller på båtarna, och filmsekvenserna de har med sig hem talar sitt eget språk. Ivriga armar sträcks fram, spädbarn lyfts i säkerhet från små gummibåtar. I ögonen på de människor de möter finns både panik, lättnad, glädje och sorg.

– Vi hjälpte även många som blivit strandsatta på land utan att ha kunnat larma. Det var unga, gamla, spädbarn och rullstolsburna, berättar Joakim Atterstam.

Två dagar innan de skulle åka hem kom ett larm om ett femtiotal människor i vattnet. De svenska båtarna deltog i räddningsarbetet med grekisk och italiensk kustbevakning, helikoptrar och flygplan. Team 8 fick den morgonen bärga kropparna efter elva människor ur vattnet. Bara fyra var vuxna. Bland de döda fanns också spädbarn.

– Det var något vi reagerade på överlag, att många har med sig spädbarn. Man härdar ut tills barnet är fött men så fort det går att transportera sig ger man sig i väg. Det är förståeligt, som det ser ut i Syrien.

Besättningen fick höra hur flyktingarna ibland under pistolhot tvingats ner i rangliga gummibåtar i Turkiet, fast de blivit lovade något annat.

Flyktinglägret ligger i andra änden av den bukt som Gula båtarna utgick från. Många som de hade tagit i land kom och hälsade, tackade, kramades, delade sin sorg, grät öppet och frågade efter anhöriga.

– Det är lätt att tänka ”nu är de säkra”, men det är stora utmaningar som väntar på deras fortsatta resa, säger Joakim Atterstam.

Annons
Annons