Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju örnar flög i skyarna nära Nynäshamn – fågelskådare räknade örnar i Mellansverige

Under den gångna helgen riktades hundratals kikarsikten mot skyn i Mälardalsområdet och Hjälmaren, då fågelskådare genomförde sin årliga örnräkning. Sju örnar observerades på Mörkö, väster om Sorunda.

Annons

Örnarna räknades i Mellansverige under den gångna helgen. Nära Nynäshamn observerades då sju havsörnar.

Stora skaror ornitologer och frivilliga från lokala naturskyddsföreningar hade örnkoll på fågellivet i lördags. Vid hundratalet observationspunkter, som sträcktre sig från Lidingö till Nynäshamn och Vättern, räknade de örnar.

– Vi fågelskådare som kom från Nynäshamn räknade örnar på Mörkö, berättar Björn Lundberg.

Räkningen organiserades av Fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden i Sörmland där 22 personer skötte telefonkontakterna med observationspunkterna, matade in data på internet och skötte annan service.

På Mörkö spanade fågelskådarna efter örnar på fem platser där man noterade sju havsörnar.

– Men allt som allt såg vi 18 örnar, säger Matz Carlsson från Stora Vika, en deltagarna i örnräkningen på Mörkö.

– Antalet örnar har räknats ned till sju eftersom samordnarna höll kontakten med örnräknarna på telefon, och de har med klockans hjälp dragit slutsatsen att vissa observationer har blivit dubblerade. Men jag tror att örnarna faktiskt var fler eftersom en av våra killar samtidigt såg fyra örnar i ett träd medan två andra örnar flög i luften i närheten.

Många av havsörnarna som vistas på våra breddgrader på vintern har kommit hit från Finland, Ryssland och Norrland, berättar Matz Carlsson.

– Det är främst ungfåglar, som inte är duktiga på att jaga, som flyttar till ställen där det är lättare att hitta mat och där det finns stödutfodring.

Havsörnen verkar ha återhämtat sig från de gångna decenniernas nedgång som berodde på miljögifter. Till detta har bidragit omfattande stödutfodringsinsatser.

Havsörnarna är numera en allt vanligare syn också på Södertörn.

– De har ökat otroligt under de senaste tjugo åren, säger Matz Carlsson.

Sammanlagt observerades 154 havsörnar och en kungsörn under örnräkningsdagen. Flest örnar skådades vid Mälaren, väster och öster om Hjustabron och väg 55, där allt som allt 90 havsörnar visade sig. Örnräkningen har genomförts i denna form sedan 2004.

Matz Carlsson och Björn Lundberg är några av ornitologer från Nynäshamn som deltog i helgens örnräkning.

Mer läsning

Annons